Всеукраїнська акція "Первоцвіт-2018"

Щовесни на території України спостерігається торгівля ранньоквітучими весняними рослинами — так званими первоцвітами. Майже всі вони відносяться до категорії рідкісних та зникаючих видів рослин, більшість з яких занесені до Червоної Книги України. Масове збирання з метою реалізації ранньоквітучих видів рослин призводить до знищення популяції їх окремих видів.

Задля збереження видів рослин, занесених до Червоної книги України, Міністерство екології та природних ресурсів України щороку проводить Всеукраїнську акцію «Первоцвіт», головною метою якої є запобігання протиправному збиранню, продажу та вивезенню за межі України рідкісних видів рослин.

Згідно з законодавством України, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин, громадяни порушують закони України «Про рослинний світ», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про Червону Книгу України» та відповідно до ст. 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення підлягають адміністративній відповідальності у вигляді накладання штрафів.

Дуже важливою складовою акції «Первоцвіт» є пропаганда відмови від купівлі первоцвітів.

Усіх небайдужих співгромадян закликаємо долучитися до акції для збереження нашого майбутнього, не залишати без уваги жодного факту торгівлі первоцвітами та звертатися з вимогою припинити це правопорушення до правоохоронних органів.

Кожен з нас повинен усвідомити, що перші весняні квіти відіграють важливу роль в житті природного комплексу, є його невід’ємною частиною. Можна відновити пам’ятки мистецтва, історії, але неможливо відродити зниклі види, які створювались десятки тисяч років, і не людиною, а природою.

Бережіть природу! Не зривайте первоцвіти та не купуйте їх!

За інформацією Міністерства екології та природних ресурсів України