Щодо дотримання роботодавцями гарантій для працівників, встановлених статтею 119 КЗпП України

12.11.2015 р. набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України від 04.11.2015 р. № 911, якою затверджені зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 04.03.2015 р. № 105 «Про затвердження Порядку виплати компенсації підприємствам, установам та організаціям в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом у період мобілізації, на особливий період».

Відповідно до частин третьої та четвертої статті 119 КЗпП України виплата компенсації проводиться підприємствам, установам, організаціям у межах середнього заробітку працівників, призваних на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період або прийнятих на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану, а також працівникам, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом.

Згідно внесених змін, дія постанови КМУ від 04.03.2015 р. № 105 поширюється на громадян України, які починаючи з:

18 березня 2014 р. були призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період;

8 лютого 2015 р. були прийняті на військову службу за контрактом у разі виникнення кризової ситуації, що загрожує національній безпеці, оголошення рішення про проведення мобілізації та (або) введення воєнного стану;

11 червня 2015 р. були призвані на строкову військову службу, а також призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу у зв’язку з прийняттям на військову службу за контрактом.

Виплата компенсацій із бюджету в межах середнього заробітку проводиться за рахунок коштів Державного бюджету України.

Бюджетні кошти спрямовуються підприємствам, установам, організаціям на компенсацію витрат на виплату середнього заробітку працівникам, які працювали на таких підприємствах, в установах, організаціях на час призову на військову службу.

Працівникам, призваним на строкову військову службу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, компенсація з бюджету середнього заробітку здійснюється на строк до закінчення особливого періоду або до дня фактичної демобілізації.

Працівникам, які були призвані під час мобілізації, на особливий період та які підлягають звільненню з військової служби у зв’язку з оголошенням демобілізації, але продовжують військову службу за контрактом, компенсація з бюджету середнього заробітку здійснюється не більше ніж на строк укладеного контракту.

Звертаємо увагу, що внесено зміни до форми звіту про фактичні витрати на виплату компенсації з бюджету середнього заробітку працівникам (Додаток 1 до Порядку), який для отримання компенсації з бюджету середнього заробітку підприємства, установи та організації подають щомісяця до 15 числа органові соціального захисту населення.

Оновлені звіти про фактичні витрати на виплату компенсації з бюджету середнього заробітку працівникам підприємствам, установам та організаціям міста Лисичанська необхідно надавати на адресу управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради: м. Лисичанськ, вул. Маліновського, 22а, тел. (06451) 73553.

Управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради