Увага, гриби! Отруєння грибами небезпечне для життя

Держпродспоживслужба інформує
09.09.2020

Страви з грибів традиційний продукт у раціоні мешканців багатьох регіонів України. Але ці дарунки лісу є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді — смерті.

Отруєння організму викликають алкалоїди та сполучення важких металів, що містяться в грибах. Кожного року з настанням грибного сезону, як правило створюється неблагополучна епідемічна ситуація щодо отруєння грибами.

На теперішній час по Луганській області випадки отруєнь грибами відсутні, однак у 2019 році було зареєстровано 2 випадики отруєнь грибами, з них 2 дорослих постраждалих, які померли.

Основними причинами отруєнь грибами є:

— вживання отруйних грибів;

— порушення технології приготування грибів, особливо консервованих;

— вживання старих або зіпсованих їстівних грибів;

— вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезовики мають своїх небезпечних двійників).

Основними симптомами отруєння є: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Симптоми отруєння можуть з’явитися як через годину, так і через добу. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Головне управління Держпродсповживслужби у Луганській області попереджає:

— відмовтеся від споживання дикорослих грибів.

— не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців біля автошляхів.

— ніколи не кладіть у кошик гриби, яких не знаєте, остерігайтеся пластинчатих грибів.

— не збирайте перезрілі або дуже молоді гриби, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки.

Під час посухи гриби краще не збирати взагалі. У спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини.

Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі.

Не вживайте сирих грибів.

Суворо дотримуйтесь вимог технології приготування грибів: відібрані гриби спочатку промийте, вимочуйте та відварюйте декілька разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин.

Готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.

Гриби — не дитяча їжа, тому не давайте грибних страв малолітнім дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю.

Якщо вже трапилася біда і ви почуваєте себе погано або відмітили підозрілі ознаки у своїх близьких, викличте швидку медичну допомогу.

Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок потерпілого: дайте йому випити 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; викликати блювоту допоможе натиснення пальцем на корінь язика; коли промивні води стануть чистими, дайте постраждалому активоване вугілля (1 пігулка на 10 кілограмів ваги).

Після надання першої допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану.

Від того, наскільки оперативно проведено очищення організму, залежить результат лікування!

Бережіть себе та своїх близьких!

Головне управління Держпродсповживслужби у Луганській області