У Лисичанську проведуть дослідження потреб та можливостей громад у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру

Сьогодні, 29 жовтня 2019 року, в малому залі Лисичанської міської ради, за участю заступників міського голови Максима Головньова, Ігоря Ганьшина та керівників структурних підрозділів Лисичанської міської ради відбулась презентація програми АГОРА.

Асистент з координації проекту АГОРА Андрій Карпенко представив програму АГОРА, як партнерську між організаціями АСТЕD / ІМРАСТ та Програмою ООН із відновлення та розбудови миру, яка спрямована на підтримку процесів відновлення на основі фактичних даних у Донецькій та Луганській областях. Використовуючи зональний підхід, АГОРА підтримує організації, які реалізують проекти розвитку, місцеву владу та громадянське суспільство у плануванні заходів із відновлення в постраждалих від конфлікту містах та громадах.

Андрій Карпенко поінформував присутніх, що з 28.10.2019 по 28.11.2019 IMPACT буде проводити Дослідження потреб та можливостей громад у межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру на території Донецької та Луганської областей, метою якого є виявлення прогалин у наданні основних послуг та перешкод для домогосподарств під час доступу до цих послуг у цільових громадах з метою інформаційного супроводу місцевих програм відновлення та розвитку, зокрема програм ООН та АКТЕД.

Цілями програми є:

- 19 зональних оцінок, що охоплюють територію з населенням 632 тис. осіб;

- Підтримка в розробці планів розвитку в 5-ти територіальних громадах;

- Технічна підтримка в роботі з геоінформаційними системами (ГІС) та іншими інструментами для аналізу даних.

Програма розрахована на три роки, протягом яких буде поетапно проведений збір фактичних даних, їх аналіз та технічна підтримка представлення результатів дослідження. Кінцевими результатами програми будуть картографування районів охоплення та мережі надання основних послуг, розробка репрезентабельних та корисних аналітичних продуктів, та технічна підтримка процесів планування місцевого розвитку.

Методологія передбачає проведення дослідження на двох рівнях:

1) опитування представників постачальників послуг (заклади освіти, охорони здоров’я, адміністративні центри, соціальні, фінансові та юридичні установи);

2) опитування користувачів послуг (представників домогосподарств).

Цільовими населеними пунктами дослідження є: Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля і наближені до цих міст населені пункти. Всі присутні висловили надію на продовження плідної співпраці, яка буде корисна в майбутньому як для міжнародних організацій-донорів проекту, так і для виконавчих органів міської ради.