22 вересня - День партизанської слави

День партизанської слави відзначається, як данина всенародної поваги та вшанування пам’яті усіх тих, хто під час Другої Світової війни боровся за свободу своєї країни, свого народу. Саме 22 вересня вважається початком підпільно-партизанського руху в Україні.

В Лисичанську теж з перших днів війни був створений народний опір для всебічної допомоги армії, члени якого вели боротьбу з ворожими парашутистами, охороняли воєнні та господарські об’єкти. На початку жовтня 1941 року в нашому місті була створена спецшкола, яка готувала кадри для підпільної, партизанської та диверсійної роботи в тилу ворога.

Багато наших співвітчизників — лисичан змагалися з ворогом на окупованих територіях інших міст у складі партизанських загонів та загонів спеціального призначення. Дії партизанських загонів та підпільних організацій у роки Другої Світової війни завдали втрат живої сили, інфраструктури та техніці противника, здійснили неоціненний внесок у наближення перемоги.

День партизанської слави — державне визнання внеску партизанів у перемогу, відновлення історичної справедливості щодо масової участі українського народу у визвольній боротьбі.

Самовіданна пожертва подвигів партизанів та підпільників назавжди буде для кожного з нас прикладом патріотизму, незламного духу та безмежної любові до України.