З нового року самобудови можна узаконити за 10 днів

20 листопада 2012 року ВРУ прийняла у другому читанні Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань регулювання містобудівної діяльності». Згідно документа, нелегальні об’єкти з 2013 року можна буде ввести в експлуатацію протягом 10 днів.

Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю прийматиме в експлуатацію індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них, збудовані у період з 5 серпня 1992 року до 12 березня 2011 року, безоплатно протягом 10 робочих днів з дня подання заяви. Спрощена система діятиме до 31 грудня 2013 року. До 2010 року ввести в експлуатацію самобудову навіть на власній ділянці можна було лише через суд.

За спрощеною системою, до ДАБК подається заява з пакетом документів (звіт про проведення техобстеження, техпаспорт БТІ і правовстановлюючий документ на земельну ділянку). Інспекція виписує штраф згідно зі ст. 96 Кодексу України про адміністративні правопорушення (від 10 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, 170-800 грн.). Зареєстровану декларацію забудовник подає до місцевої ради, де отримує свідоцтво про право власності на будівлю. А вже у БТІ нерухомість буде зареєстрована та внесена до реєстру.

Для будівель, які почали будуватися після березня 2011-го діє загальний порядок узаконення. Таким чином забудовнику доведеться самостійно отримувати технічні умови, повідомляти ДАБК про початок будівельних робіт, виготовляти проекту документацію. І по завершенню будівництва подавати до ДАБК декларацію про готовність.

http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?pf3511=44476