Одноразова натуральна допомога «пакунок малюка»

Управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради повідомляє, що на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 20.06.2018р. № 512 «Деякі питання реалізації пілотного проекту із надання при народженні дитини одноразової натуральної допомоги «пакунок малюка», з 1 березня 2019р. набрала чинності Проектна Угода щодо забезпечення соціального захисту та відповідного батьківства в Україні, укладена між Управлінням ООН з обслуговування проектів та Департаментом соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації.

«Пакунок малюка» — це одноразова натуральна допомога у вигляді набору необхідних речей для новонародженої дитини. Отримати допомогу «пакунок малюка» мають право як громадяни України, так й іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах проживають на території України і народили живонароджену дитину. Безпосередніми отримувачами допомоги є мати, батько, родичі або патронатний вихователь новонародженої дитини.

До набору входить все, що необхідно для новонародженої дитини: підгузки, вологі серветки, пелюшки, бодіки, шапочки, штани-повзунки, чоловічки, шкарпетки, термометри для води та для тіла, ножиці, ковдра, підковдра, матрац, розвиваючі іграшки, рушник, мило-шампунь, крем. Деталізований перелік та кількість дитячих товарів визначено наказом Міністерства соціальної політики України від 17 липня 2018 року № 1025 «Деякі питання надання одноразової натуральної допомоги „пакунок малюка“ при народженні дитини».

Видача допомоги «пакунок малюка» здійснюється безпосередньо у пологовому будинку під час народження/виписки новонародженої дитини або за місцем проживання/перебування новонародженої дитини не пізніше ніж через 30 календарних днів з дня її народження.

Якщо на день виписки з пологового будинку «пакунок малюка» був відсутнім, отримувачу необхідно подати заяву до місцевого структурного підрозділу з питань соціального захисту населення про забезпечення такою допомогою та довідку про те, що в пологовому будинку зазначену допомогу не видано.

Отримання цієї допомоги не тягне за собою зміни розміру допомоги при народженні дитини.

Начальник УПСЗН Олена Єздакова