До уваги внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України

Урядом 06.05.2020 року прийнято постанову Кабінету Міністрів України № 351 щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 № 280 «Питання забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України».

Зокрема, у разі змін у складі сім’ї внутрішньо переміщена особа, яка захищала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і якій призначено грошову компенсацію, зобов’язана протягом 30 календарних днів поінформувати у письмовому вигляді орган соціального захисту населення про такі зміни (народження або смерть члена сім’ї, одруження/розірвання шлюбу, включення до складу сім’ї нових членів сім’ї тощо) та подати копії відповідних підтвердних документів.

У такому разі розмір грошової компенсації підлягає перерахунку комісією, якщо на день подання заяви та документів грошова компенсація не виплачена чи виплачена не в повному обсязі.

Якщо зміни у складі сім’ї відбулися у зв’язку із включенням до її складу повнолітніх членів сім’ї, яких взято на квартирний облік після призначення грошової компенсації, внутрішньо переміщеною особою, яка захищала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, може бути подана нова заява про призначення грошової компенсації для оновленого складу сім’ї. Попереднє рішення комісії про призначення грошової компенсації скасовується, а черговість виплати грошової компенсації визначається за часом взяття на квартирний облік повнолітнього члена сім’ї, в інших випадках під час перерахунку черговість виплати грошової компенсації зберігається.

Постановою КМУ № 351 від 06.05.2020 визначено, що у разі зміни опосередкованої вартості спорудження 1 кв. метра загальної площі житла, визначеної Міністерством розвитку громад та територій України раніше розрахована сума грошової компенсації підлягає перерахунку без звернення внутрішньо переміщеної особи, яка захищала незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, за умови, що на день такої зміни грошову компенсацію не виплачено чи виплачено не в повному обсязі.

21 травня 2020 року у Лисичанській міській раді під головуванням заступника міського голови Максима Головньова відбулося засідання міської комісії з розгляду заяв деяких категорій осіб про виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення.

Під час засідання членами комісії було розглянуто зміни, які внесені до постанови Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 № 280, та прийнято рішення про перерахунок раніше призначеного розміру грошової компенсації з урахуванням опосередкованої вартості спорудження 1 кв. метра загальної площі житла, яка станом на 01.01.2020 року у Луганській області складає 12060 грн., 57 внутрішньо переміщеним особам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України.

За більш детальною інформацією та роз’ясненнями можна звернутись до управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської ради за телефоном: (06451)73027.

Управління праці та соціального захисту населення Лисичанської міської