Про стан роботи з надання населенню пільг передбачених законодавством у 2020 році

Діючим законодавством України передбачено надання окремим категоріям громадян низки пільг, переваг, гарантій і компенсацій, спрямованих перш за все на їх соціальний захист, визнання особистих та професійних заслуг, підвищення життєвого рівня.

Одним з основних завдань управління є організація роботи з надання пільг, допомог та компенсацій ветеранам війни та праці, сім’ям з дітьми, особам з інвалідністю, громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, пенсіонерам та іншим категоріям населення.

Станом на 01.10.2020 на обліку в управлінні перебуває 30309 пільговиків, з яких 2629 ветеранів війни (з них 959 учасників АТО/ООС), 6167 дітей війни, 8442 ветерана праці, 560 громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, 390 багатодітних сімей, 2530 осіб з інвалідністю, 9591 пільговиків інших категорій.

Пільги громадянам надаються по 12-ти законам України.

Персоніфікований облік пільговиків забезпечується за допомогою електронної бази ЄДАРП (Єдиний державний автоматизований реєстр осіб, що мають право на пільги), яка містить всебічну та повну інформацію про кожного пільговика, його сім’ю, житло та види пільг, на які згідно з законами України він має право.

Найбільш важливими в напрямку соціального захисту громадян є пільги на оплату житлово-комунальних послуг. Станом на 01.10.2020 цими пільгами користуються 3280 пільговиків.

З 1 жовтня 2019 року відбулися зміни в механізмі виплати пільг — набув чинності Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 373.

Відповідно до умов Порядку, управління праці та соціального захисту населення на підставі даних бази ЄДАРП, розраховує щомісяця до 25 числа суму пільги виходячи з розміру знижки, на яку пільговик має право згідно із законом, кількості членів сім’ї, які мають таке право відповідно до законодавчих актів. Також на суму пільги впливають ціни і тарифи на послуги та державні соціальні нормативи у сфері житлово-комунального обслуговування.

Порядком передбачено дві нові системи надання пільг у грошовій формі — готівкова та безготівкова.

Пільги у готівковій формі надаються усім бажаючим пільговикам на підставі поданих особисто заяв до управління праці та соціального захисту населення.

Виплата пільг у готівковій формі здійснюється шляхом перерахування коштів на рахунок пільговика, відкритий в установі уповноваженого банку, або через виплатні об’єкти АТ «Укрпошта». В цьому випадку споживач самостійно розраховується з надавачами житлово-комунальних послуг.

За період січень-вересень 2020 року за наданням пільг у готівковій формі звернулися 866 пільговиків (26,4 % від загальної кількості отримувачів пільг). Сума нарахованих та виплачених пільг склала 3,6 млн. грн.

Іншим пільговикам призначаються пільги у грошовій безготівковій формі.

Система надання пільг у безготівковій формі передбачає, що частину платежів за пільговика здійснює АТ «Ощадбанк», а частину він сплачує самостійно.

З цією метою управління щомісяця направляє до АТ «Ощадбанк» реєстри нарахованих сум пільг по кожному пільговику та по кожній конкретній послузі. Виконавцям комунальних послуг надаються списки пільговиків із зазначенням форми отримання пільги: готівкова або безготівкова.

Виконавці комунальних послуг подають щомісяця до АТ «Ощадбанк» реєстри пільговиків разом з даними про нараховані суми за спожиті послуги, а банк на підставі таких реєстрів здійснює переказ коштів на рахунки підприємств у такій послідовності: постачання теплової енергії, постачання та розподіл природного газу, централізоване водопостачання та водовідведення, електроенергія, поводження з побутовими відходами, послуги з управління багатоквартирним будинком.

Банк інформує пільговика про стан розрахунків за послуги шляхом надсилання йому смс-повідомлення на номер мобільного телефону.

За період січень — вересень 2020 року пільги на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій безготівковій формі нараховані 2414 пільговикам на загальну суму 10,6 млн. грн.

Загалом за 9 місяців 2020 року пільги на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій готівковій та безготівковій формі нараховані та виплачені 3385 пільговикам на загальну суму 14,2 млн. грн. Фінансування зазначених пільг здійснюється за рахунок коштів державного бюджету.

Згідно із діючим законодавством ветерани війни, багатодітні сім’ї, особи, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, що проживають в будинках з пічним опаленням, одержують пільги на придбання твердого палива та скрапленого балонного газу.

Управління здійснює виплату даних пільг в готівковій формі з розрахунку затвердженої норми — 1 тонна та 1 балон на домогосподарство на рік та з урахуванням їх вартості на 2020 рік, розрахованої відповідно до Постанови КМУ від 23.04.2012 № 356.

За період січень — вересень 2020 року за пільгою на придбання твердого палива та скрапленого балонного газу звернулося 46 ветеранів війни та 7 багатодітних сімей, яким виплачено 103,8 тис. грн.

Відповідно до міських програм соціального захисту населення міст Лисичанська, Новодружеська, Привілля, з метою соціального захисту деяких категорій громадян, за рахунок коштів місцевого бюджету здійснюється фінансування наступних пільг:

— пільги по оплаті за стаціонарний телефон 14 особам з інвалідністю по зору Лисичанської організації УТОС;

— пільги на оплату житлово-комунальних послуг 19 Почесним громадянам міста, 2 сім’ям загиблих воїнів-інтернаціоналістів, 6 сім’ям загиблих учасників АТО;

— виділяються кошти на придбання додатково 1 тонни твердого палива та 1 балона скрапленого газу особам з інвалідністю внаслідок війни та учасникам бойових дій, які проживають в будинках з пічним опаленням;

— в зв’язку з відсутністю фінансування з державного бюджету, здійснюється фінансування пільг на послуги зв’язку, проїзд залізничним транспортом, безплатний капітальний ремонт жилих будинків і квартир деяким категоріям громадян, які мають на це право згідно діючому законодавству.

Загалом за 9 місяців 2020 року за рахунок коштів місцевого бюджету надані пільги на суму 303,0 тис. грн.

Згідно із Постановою Кабінету Міністрів України від 19.02.2020 «Деякі питання виплати у 2020 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про жертви нацистських переслідувань» управлінням здійснено виплату 3984 ветеранам війни та прирівняним до них особам, щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за рахунок коштів державного бюджету на загальну суму 5,5 млн. грн.

Максимальне наближення послуги до ветеранів, осіб з інвалідністю, сімей з дітьми, комплексне обслуговування та ефективне вирішення соціальних питань залишаються пріоритетними завданнями, які вирішує управління праці та соціального захисту населення.

Консультації з питань надання пільг можна отримати за телефонами 7-30-83, 7-24-77, моб. (066) 861-78-28.

Управління праці та соціального захисту населення ВЦА міста Лисичанськ