Щодо оформлення житлових субсидій

Головним механізмом забезпечення соціального захисту населення при оплаті житлово-комунальних послуг є програма житлових субсидій.

Завдяки програмі житлових субсидій малозабезпечені громадяни оплачують не повну вартість житлово-комунальних послуг, а лише частину платежу, яка залежить від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства в розрахунку на одну особу. Що менші доходи домогосподарства, то меншою є частка обов’язкової плати за житлово-комунальні послуги.

Відповідно до норм Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21.10.1995 № 848 (зі змінами), житлова субсидія призначається за наявності різниці між розміром плати за житлово-комунальні послуги в межах соціальної норми житла, соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами і розміром обов’язкового відсотка платежу, визначеного в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Для призначення житлової субсидії громадянин, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом, подає органу соціального захисту населення за зареєстрованим місцем проживання (орендарі, внутрішньо переміщені особи — за фактичним місцем проживання) заяву про призначення та надання житлової субсидії у грошовій формі та декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії за формами, встановленими Мінсоцполітики.

Заява та декларація можуть бути надіслані поштою на адресу управління праці та соціального захисту населення ВЦА м. Лисичанська (93100, м. Лисичанськ, вул. Малиновського, 22 А) або в електронній формі через офіційний веб-сайт Мінсоцполітики (з накладенням кваліфікованого електронного підпису).

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 № 1282 надано можливість подання заяви та декларації через Єдиний державний веб-портал електронних послуг «Портал Дія» https://diia.gov.ua/.

В умовах встановлення Урядом карантину та запровадження протиепідемічних заходів, задля запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби, убезпечення працівників управління та заявників від захворювання на неї, приймання документів здійснюється також через скриньку для кореспонденції, встановлену біля входу у будівлю управління праці та соціального захисту населення військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області.

Звертаємо увагу, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 23.12.2020 № 1324 до середньомісячного сукупного доходу осіб, яким надаються державні допомоги, розмір призначеної їм житлової субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого палива та скрапленого газу, враховуватися не буде.

Для отримання більш детальної інформації щодо призначення житлової субсидії можна звертатись до управління праці та соціального захисту населення військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ Луганської області за телефонами: (06451) 7 35 97, 7 25 55 або 066 861 77 96.

Управління праці та соціального захисту населення ВЦА м. Лисичанська