З 1 травня 2021 року змінено порядок призначення житлових субсидій

Постановою Кабінету Міністрів України від 14.04.2021 № 420 внесено зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою КМУ від 21.10.1995 № 848 (далі — Положення).

Так, Урядом встановлено, що:

у травні 2021 року призначення житлової субсидії (у тому числі на наступний період) здійснюється лише після подання нових заяви про призначення та надання житлової субсидії (далі — заява) та декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії (далі — декларація), затверджених Мінсоцполітики;

— житлова субсидія особам, які звернулися за її призначенням у травні — вересні 2021 року, призначається починаючи з травня 2021 року.

У зв’язку зі змінами, які застосовуються з 1 травня 2021 року під час призначення субсидії:

— переглянуті підходи до врахування майнового стану, зокрема будуть враховуватися отримані доходи від депозитів, дивіденди від цінних паперів тощо;

— скасовано діяльність та повноваження комісій, утворених місцевими органами влади, щодо прийняття рішення про призначення житлових субсидій в окремих випадках за наявності умов, за яких така субсидія не призначається;

— посилено вимоги у частині здійснення одноразових вартісних покупок, здійснення операцій з купівлі іноземної валюти, банківських металів (на загальну суму, що перевищує 50 тис. грн.), наявності банківських депозитів (кошти у сумі, що перевищує 25-кратний розмір прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на 1 січня року, в якому призначається житлова субсидія, зокрема на 01.01.2021 це більше 56750,00 грн.), перетину кордону тощо.

Відтепер на отримання житлової субсидії не матимуть право громадяни, у власності яких є більше ніж один транспортний засіб, що підлягає державній реєстрації з року випуску якого минуло менше ніж 15 років (крім мопеда і причепа) та/або більше ніж одне житлове приміщення (квартиру, будинок).

Також субсидія не призначається якщо:

  • — площа житла становить більше 130 кв. метрів для квартири та більше 230 кв. метрів для будинку;
  • — сім’я не повернула переплату із субсидії за попередній період;
  • — у сім’ї є борг за комунальні послуги понад 340 грн.

Для призначення житлової субсидії заява та декларація можуть бути:

— подані до управління заявником, особа якого посвідчується паспортом або іншим документом;

— надіслані поштою на адресу управління соціального захисту населення Лисичанської міської ВЦА (93100, м. Лисичанськ, вул. Малиновського, 22А) або в електронній формі через офіційний вебсайт Мінсоцполітики (з накладенням кваліфікованого електронного підпису).

В умовах встановлення Урядом карантину та запровадження протиепідемічних заходів, задля запобігання виникненню та поширенню короновірусної хвороби, убезпечення працівників управління та заявників від захворювання на неї, приймання документів здійснюється також через скриньку для кореспонденції, встановлену біля входу у будівлю управління.

Звертаємо увагу, що прийом документів від громадян для призначення житлової субсидії з травня 2021 року буде здійснюватися управлінням соціального захисту населення Лисичанської міської ВЦА до 30 вересня 2021 року одразу після затвердження Мінсоцполітики форм заяви та декларації. Прохання до мешканців громади з порозумінням поставитися до впровадження змін.

Консультації з питань призначення житлової субсидії, запис на прийом здійснюються за телефонами управління соціального захисту населення Лисичанської міської ВЦА: (06451) 7-35-97, 7-25-55 або 066 861 77 96.

Графік роботи управління: з понеділка по четвер з 08.00 до 17.00, п’ятниця з 08.00 до 16.00.

Управління соціального захисту населення Лисичанської міської ВЦА