30 липня - Всесвітній день протидії торгівлі людьми 30 липня

 30 липня відзначається Всесвітній день протидії торгівлі людьми, започаткований та затверджений резолюцією Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй від 18 грудня 2013 року № A / RES / 68/192 з метою підвищення обізнаності суспільства про торгівлю людьми та об’єднання зусиль країн всього світу щодо виявлення і боротьби зі злочинною діяльністю в цьому напрямку.

Торгівля людьми - це форма сучасного рабства та порушення прав людини, від якої потерпають чоловіки, жінки та діти, та яка не втрачає актуальності у XXI ст. для жодної країни світу, включаючи Україну. Маніпулюючи бажаннями та намірами людей, їх ошукують та експлуатують.

Серед різноманітних форм торгівлі людьми найрозповсюдженими є - трудова експлуатація, примусове втягнення у злочинну діяльність, примусове жебрацтво, вилучення органів, сексуальна експлуатація тощо.

Стати жертвою торгівлі людьми може кожен, незалежно від статі, віку, рівня освіти чи кваліфікації.

Характерні ознаки торгівлі людьми:

  • обмеження свободи пересування;
  • відсутність вибору та можливості припинити роботу;
  • вилучення паспорту та інших документів;
  • погроза силою або її застосуванням;
  • боргова кабала, невиплата обіцяної винагороди за роботу повністю або частково;
  • залякування депортацією, погрози повідомити правоохоронні органи про нелегальний статус перебування в країні.

В Україні надається державна підтримка особам, які постраждали від торгівлі людьми, зокрема, соціальна, медична, правова, освітня та матеріальна.

Консультації надаються за телефонами 527 або 0-800-505-501 - Національна безкоштовна гаряча лінія з питань протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів та на сайті 527.org.ua.

Управління соціального захисту населення Лисичанської міської ВЦА