Про діяльність відділу культури Лисичанської міської ради у 2018 році

Штат відділу культури налічує 5 одиниць: начальник відділу, головний спеціаліст, 2 спеціаліста І категорії, секретар керівника.

Мережа закладів культури мм. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля налічує 10 комунальних закладів в яких працює 297 чоловік.

У 2018 році відділом культури оброблено 2484 одиниці вхідної кореспонденції, у порівнянні з 2017 роком показник зменшився на 119 одиниць (5%). Підготовлено 1126 одиниць вихідної кореспонденції, що на 85 одиниць (8%) більше ніж у 2017р. Протягом звітного періоду спеціалістами відділу оброблено 424 контрольних документа, у порівнянні з 2017 роком показник виріс на 14 одиниць (3%); видано 275 (у 2017 — 232) накази з основної, кадрової діяльності, з відряджень та внесення змін у бюджетні паспорти. У 2018 році підготовлено 11 (у 2017 — 5) проектів рішень сесій міської ради; 24 (у 2017 — 28 ) проектів рішень виконкому, 27 (у 2017 — 29) проектів розпоряджень міського голови.

Показники кошторису міського бюджету на 2018 рік по відділу культури складали: планова сума — 34983,1 тис. грн., фактично використана 34331,3 тис. грн.

За період з 01.01.2018 р. по 31.12.2018 р. відділом культури проведено 6 тендерних процедур на закупівлю товарів та послуг за бюджетні кошти, результатом чого стало укладення договорів на централізоване постачання теплової енергії для комунальних закладів культури на 2018 рік з КП «Лисичанськтепломережа»; на закупівлю електричної енергії для комунальних закладів культури на 2018 рік з ТОВ «ЛЕО»; на закупівлю музичних інструментів для мистецьких шкіл з ФО-П Сердечна Т.В. Не відбулись дві тендерні процедури на закупівлю музичних інструментів, та на закупівлю електричної енергії для комунальних закладів культури на 2019 рік у зв’язку із поданням до участі в торгах менше двох тендерних пропозицій. Вся тендерна документація розміщена на офіційному веб-порталі системи «Прозоро» за посиланням: https://prozorro.gov.ua/tender/search/?query=02227096.

У 2018 році з міського бюджету розвитку на галузь культури було виділено асигнувань на загальну суму 2172,341 тис. грн. використано 2157,96 тис. грн. у тому числі:

— 106,0 тис. грн. на придбання музичних інструментів для мистецьких шкіл мм. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля (у співфінансуванні з обласним бюджетом);

— 342,98 тис. грн. на проведення капітального ремонту КЗ «Лисичанська ЦБС»;

— 184,88 тис. грн. на проведення капітального ремонту КЗ «Лисичанський міський ПК»;

— 483,82 тис. грн. на проведення капітального ремонту КЗ «Новодружеська ДШМ»;

— 174,17 тис. грн. на придбання звукопідсилювальної апаратури в КЗ «ПК ім. В.М.Сосюри м. Лисичанська»;

— 56,37 тис. грн. на придбання вузла обліку теплової енергії у комплекті для ЛКП «Кінотеатр «Дружба»;

— 49,24 тис. грн. на виготовлення проектної документації на капітальний ремонт системи опалювання КЗ «Лисичанський міський ПК»;

— 1,06 тис. грн. на виготовлення проектно-кошторисної документації на капітальний ремонт системи опалення бібліотеки-філії № 8 КЗ «Лисичанська ЦБС»;

— 657,55 тис. грн. — капітальний ремонт КЗ «Лисичанський ПК «Діамант»;

— 101,89 тис. грн.- передплата періодичних видань на І півріччя 2018 року та на 2019 рік для бібліотек КЗ «Лисичанська ЦБС»

На реалізацію міської Програми з підготовки та проведення загальноміських культурно-мистецьких заходів на 2018 рік з міського бюджету було виділено 300,0 тис. грн. використано 297837,00 грн.

На виконання міської програми «Мистецька освіта Луганщини» на 2017-2019 роки на придбання музичних інструментів у квітні 2018 року було виділено 106,0 тис. грн. у співфінансуванні з обласним бюджетом. База шкіл мистецтв мм. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля поповнилася наступними інструментами: альт-саксофон, тромбон, ксилофон, саксофон, баян, цифрове піаніно.

Інформація про діяльність відділу культури постійно розміщується на єдиному державному веб-порталі відкритих даних (https://data.gov.ua/dataset/fa512f99-0ec4-453c-87ed-10403c881aa7) та на офіційному сайті Лисичанської міської ради (http://lis.gov.ua/otkrytye-dannye.html). Протягом року зацікавлені особи за цими посиланнями можуть ознайомитися з наступною інформацією:

— довідник комунальних закладів культури, підконтрольних та підзвітних відділу культури — оновлюється щоразу зі зміною даних;

— паспорти бюджетних програм по відділу культури — оновлюється щоразу зі зміною даних;

— звіти про виконання паспортів бюджетних програм по відділу культури — оновлюється один раз на рік;

— адміністративні дані, що збираються розпорядником інформації (зведені звіти, аналітичні довідки щодо діяльності комунальних закладів культури) — оновлюється щокварталу;

— перелік укладених договорів відділом культури Лисичанської міської ради — оновлюється щокварталу;

— інформація про систему обліку, види інформації, яка зберігається відділом культури (номенклатура справ) — оновлюється щоразу зі зміною даних;

— інформація про дотримання державних соціальних нормативів у сфері обслуговування закладами культури, підсумки споживання культурних благ і їх доступність для різних категорій населення — оновлюється 1 раз на рік.

Для вирішення питань поліпшення матеріальної бази, комунальними закладами культури протягом 2018 року продовжена робота по підготовці інвестиційних проектів з метою залучення позабюджетних коштів на розвиток галузі культури міста.

Третій рік поспіль адміністрація та ініціативна група Лисичанського міського Палацу культури тісно співпрацює з Міжнародною організацією міграції та урядом Японії в рамках проекту соціального згуртування громади «Сприяння сталому розвитку згуртуванню громад, що зазнали наслідків конфлікту на Донбасі». В рамках цього проекту в 2018 р. підтримано мікропроект «Лисичанська громада, думає глобально, діє локально «В єднанні сила». За результатами соціологічного дослідження «Анкета оцінки потреб представників громади» ініціативною групою було розроблено план заходів на серпень 2018р. —  березень 2019р. до змісту якого увійшли 39 заходів. У 2018 році проведено фестиваль вуличної музики «Культура Openaire», регіональний вокальний конкурс «Квітка душа 2018», фестиваль «Холі фест», фестиваль вуличних ігор «Казковий ігроленд», висадка дерев «Алея сакури» (висаджено 10 сакур), еко-толока «Чиста громада», фото конкурс «Нове обличчя громади» з подальшим розміщенням фото в соцмережах, майстер класи з виготовлення японських солодощів та чайна церемонія, показ документальних фільмів про Японію та Україну. Станом на 01.01.2019 року придбано обладнання на загальну суму 90,0 тис. грн., а саме акустичні активні колонки, ігрова атрибутика, бабл-машина, вуличні стільці, костюми для аніматорів.

На початку грудня 2018 року були підведені підсумки конкурсу проектів соціальної дії в рамках програми «Активні громадяни» при підтримці Британської ради. На конкурс були подані 6 проектів від бібліотек КЗ «Лисичанська ЦБС». За підсумками розгляду проектні пропозиції 4 бібліотек отримали перемогу в конкурсі. Реалізація проектів орієнтовно розпочнеться з січня 2019 року та триватиме протягом 6 місяців.

Чотири заклади культури прийняли участь в обласному конкурсі проектів місцевого розвитку, було розроблено та подано на розгляд 6 проектів, які не були підтримані конкурсною комісією.

Відділом протягом 2018 року проводилась цілеспрямована робота по підвищенню кваліфікації керівників та провідних фахівців комунальних закладів культури. Забезпечувалась участь директорів і викладачів мистецьких шкіл в обласних семінарах, які організовуються Луганським обласним Центром науково-методичної роботи, культурних ініціатив і кіномистецтва.

Директор КЗ «Лисичанський міський ПК» Ганна Рясна взяла участь у ІІ Міжнародному Форумі Молодіжних Центрів «Від ініціативи — до дії» та стала учасником програми «Академія культурного лідера», яка організована Міністерством культури України спільно з Goethe-Institut в Україні та спрямована на підготовку ТОП-менеджерів галузі культури для ОТГ та малих міст. Протягом року, з червня 2018 р. по червень 2019 р., проводиться навчання фахівців галузі культури України по створенню стратегії розвитку галузі конкретного населеного пункту.

В серпні Рясна Ганна разом з 14 культурними активістами зі всієї України прийняла участь в міжнародному обміні «8 причин бути активними!/8 reasonstobeactive!» у Польщі за підтримки Польсько-української ради обміну молоддю, молодіжної організації «СТАН» та ГО «Ком’юніті плюс», в рамках проекту «Захисники демократії/ DemocracyDefenders».

Ведучий методист Лисичанської ЦБС Марія Пікуль взяла участь у V Зимовій школі молодих бібліотекарів Української бібліотечної асоціації, що проходила в Закарпатській області, с. Ізкі (Еко-курорт «Ізкі»). Організатором школи виступила Молодіжна секція Української бібліотечної асоціації.

Завідувач Інтернет-центром центральної бібліотеки КЗ «Лисичанська ЦБС» Марина Бутенко взяла участь у VI Всеукраїнській літній школі адвокації для бібліотекарів «Адвокація у стилі ЕТНО», яка проходилау м. Полтава та інших містах області — Гадячі, Диканьці, Опішні, Решетилівці. Організатором школи виступила Секція Української бібліотечної асоціації з адвокації.

Директор КЗ «Лисичанський міський краєзнавчий музей» Альона Задорожна та головний зберігач фондів Ольга Бушина взяли участь у четвертому воркшопі «Сучасні методи роботи музею», який відбувся у м. Вінниця. Разом з ними у воркшопі навчалися 41 працівник з 28 музеїв Донецької та Луганської областей.

Завідувач меморіального музею В.М. Сосюри Сидоренко Людмила та директор КЗ «ПК ім. В.М. Сосюри м. Лисичанська» Козинська Валерія взяли участь у науково-практичній конференції «Музейна стратегія і нові можливості літературних музеїв», яка відбулася на базі Національного музею літератури України у м. Київ. Завідувач меморіального музею В.М. Сосюри виступила з докладом «Стратегія музейного маркетингу, як один із напрямків діяльності в меморіальному музеї» — це інноваційне питання у сфері музейної роботи. Учасники отримали сертифікати, які засвідчують про участь у конференції та проходження практичного навчання.

У 2018 році директора Палацу культури ім. В.М. Сосюри Козинська В.О. і Лисичанського міського Палацу культури Рясна Г.О. закінчили магістратуру, за фахом: Козинська В.О. — педагогіка вищої школи, Рясна Г.О. — менеджмент соціокультурної діяльності.

Основним напрямком роботи комунальних закладів культури є організація культурно-освітньої та дозвіллєвої діяльності. В палацах культури створено 65 клубних формувань, з них для дітей 42, в яких займаються 1478 учасників, з них діти — 1047, в мистецьких школах мм. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля навчається 1331 дитина, на базі палаців культури працюють 7 творчих колективів зі званням «народний самодіяльний колектив» та 5 дитячих колективів зі званням «зразковий самодіяльний колектив». Бібліотеками Лисичанської ЦБС у 2018 році скористувалися 29643 лисичан, які протягом року 231156 раз відвідали їх. До послуг читачів книжковий фонд кількістю 344574 тис. одиниць, 4 інтернет-центри з безкоштовним wi-fi. ЛКП «Кінотеатр «Дружба» у звітному періоді здійснив 1542 кіносеанси (99 фільмів), які відвідали 20613 чоловік.

Насиченим на культурні події у звітному періоді було життя на місцевому рівні. Загалом у комунальних закладах культури проведено 1370 культурно-мистецьких та інформаційних заходів.

В березні та жовтні відбулися творчі звіти провідних колективів міста на підтвердження звання «зразковий самодіяльний колектив» хореографічних колективів «Барвінок» (кер. Валентина Самбурова КЗ «Лисичанська ДШМ № 1»), «Street-dance» (кер. Вікторія Магомаєва КЗ «Лисичанський ПК «Діамант»), студії східного танцю «Атлантіс» (кер. Ірина Гончарова КЗ «ПК ім. В.М.Сосюри м. Лисичанська»), зразкового ансамблю бального танцю «Юнліс» (кер. Олександр Посошко КЗ «Лисичанський міський ПК») та підтвердження звання «народний самодіяльний колектив» вокального чоловічого ансамблю «Обрій» (кер. Борис Малишев) та хорової капели ім. Є.П. Мануйлова (кер. Володимир Бадунь) КЗ «Лисичанський міський ПК», інструментального ансамблю викладачів «Сувенір» (кер. Олександр Могильников) КЗ «Лисичанська ДМШ № 2» та духового оркестру ім. Ф.І. Титаренко (кер. Сергій Титаренко) КЗ «Лисичанський ПК «Діамант». За підсумками перегляду звітних програм членами обласної атестаційної комісії було підтверджене звання «народний» та «зразковий» колективам м. Лисичанська.

Традиційно щорічно в місті були проведені фестиваль танцю «Vivadance 2018», конкурс молодих поетів та прозаїків «Проба пера», міський дитячий конкурс краси і таланту «Міні Міс — 2018», регіональний турнір зі спортивних бальних танців «SummerStars 2018», 7-й регіональний вокальний конкурс «Квітка душа 2018», міський конкурс виконавської майстерності учнів мистецьких шкіл «Музична палітра». А також, вдруге на базі КЗ «Лисичанська ДШМ № 1» відбулася міська дослідницька конференція «Українське мистецтво».

Вперше, в рамках святкування Дня міста та з нагоди 75-річчя визволення Лисичанська від фашистських загарбників відбулася розважальна караоке-програма «Співочий Лисичанськ», заключний тур якої пройшов на площі Перемоги, а переможниця виступила на під час святкового концерту на центральній площі міста.

Також фахівцями закладів культури міста були організовані наступні культурно-мистецькі заходи:

— адміністрацією Лисичанського міського ПК у співпраці з ВПУ № 94 м. Лисичанська, з Міжнародною організацією з міграції (МОМ) організовано чотири свята вихідного дня «Open-fest вихідного дня» у мм. Лисичанськ, Сєвєродонецьк та Привілля;

— звітні концерти: хореографічного колективу «Art-dance» (керівник Дар’я Коваленко); сольний концерт інструментального ансамблю «Веселка» під керівництвом викладача вищої категорії відділу народних інструментів Олени Фелік, який був присвячений 10-річчю створення колективу; ювілейний концерт народного ансамблю народної пісні «Вишиванка», керівник Ірина Фелік, присвячений 20-річчю з дня заснування колективу; концерт зразкового хореографічного колективу «Барвінок», присвячений 15 річчю з дня присвоєння звання «зразковий самодіяльний колектив», звітний концерт соліста акордеоніста Валерія Сидоренко та інструментального дуету у складі Валерія Сидоренко та Максима Апухтіна, ювілейний концерт народного інструментального ансамблю «Сувенір» під керівництвом Олександра Могильникова, присвяченого 50-річчю творчої діяльності колективу, народного чоловічого вокального ансамблю «Обрій» під керівництвом Бориса Малишева, присвяченого 20-річчю колективу;

— дитяче свято «Подорож стежками Лисичанська», під час якого відбулась концертна програма за участю юних учасників художньої самодіяльності та розважальний дитячий квест. Закінчився захід фестивалем фарб Холі

— виїзні концерти: святкова урочиста-розважальна програма, присвячена 235-й річниці селища Вовчіярівка, святкування 70-річчя мікрорайону шахти Матроська за участю колективів художньої самодіяльності Палацу культури ім. В.М. Сосюри.

Лисичанський міський краєзнавчий музей протягом звітного періоду відвідало 15100 чоловік, проведено 408 екскурсій, 91 культурно-просвітницький захід. Протягом року у виставковій залі музею проведено 11 виставок, що різняться за мистецькими жанрами та масштабністю: краєзнавча виставка «Будівельний бельгійський спадок Лисичанська кінця ХІХ — початку ХХ століття» за участю міністра-радника Посольства Королівства Бельгія в Україні пана Мішеля Версаля; виставка «О.Ч.А.Г. Історії про дім в період турбулентності» в рамках проекту «Схід Дім — усні історії в художній практиці»; персональна виставка майстринь декоративно-прикладного мистецтва творчості Світлани Новік, Марини Брикової та Олени Немченко під назвою «Жіночими руками твориться краса»; персональна виставка Заслуженої артистки України, радника Міністра культури України, члена Національної спілки художників України, письменниці, телеведучої, громадського діяча, волонтера Анжеліки Рудницької «Сад чеснот»; пересувна фотодокументальна виставка «Українська повстанська армія — відповідь нескореного народу»; до 100-річчя утворення Товариства Червоного Хреста України відбувся урочистий захід та відкриття виставки «100 років Червоному Хресту України»; виставка художніх робіт студентів коледжу Луганської державної академії культури і мистецтв з м. Кремінна; персональна виставка місцевого художника-аматора, майстра художнього кування із заліза Ігоря Нещерета під назвою «На хвилях творчого натхнення», пересувна фотовиставка «Співпраця безпеці міста» в рамках програми «Розбудова та посилення взаємодії громади і поліції» Віктора Конопкіна, перша персональна виставка живопису лисичанського художника-аматора, шахтаря Анатолія Мещерякова «Зимові сни».

Треба відзначити позитивний розвиток кінотеатру «Дружба» єдиного в області комунального профільного закладу з демонстрації фільмів. У 2018 р. на вільних площах, не задіяних у кінопоказі, створено молодіжний центр «Дружба». Метою діяльності Центру є сприяння соціалізації та самореалізації молоді, її всебічному розвитку, створення умов для організації зайнятості у вільний час. Популяризації здорового способу життя та забезпечення громадянської освіти молоді сприяє створення:

— центру урбан культури «Дружба», в межах якого проведення тренувань райдерів з ВМХ, скейту, самокату; з стрітболу (баскетбол 3×3); пани (вуличний футбол), з брейк-дансу. Окрім цього проведення регіональних змагань з усіх представлених урбан культур;

— центру неформальної громадської освіти «Дружба HUB» з відкриттям англійського розмовного клубу, «Робоклубу» (візуальне програмування), альтернативної туристичної агенції (застосування різноманітних можливостей для бюджетних подорожей Європою), дебатного клубу (вдосконалення студентами та молоддю навички з ораторського мистецтва та критичного мислення), 3Dмоделювання та розробка моделей соціального бізнесу, курси комп’ютерного дизайну.

Крім того на базі кінотеатру реалізуються проекти з популяризації українського кіномистецтва.

У червні в кінотеатрі відбувся перегляд фільму «Кіборги» режисера Ахмета Сейтаблаєва та презентація волонтерського проекту «Якби не війна...». Захід організований волонтерами за підтримки благодійної організації «Фонд братів Дубневичів». До проекту увійшла фотовиставка з 122 світлин учасників бойових дій на Сході України. Виставка створена на основі унікальних життєвих історій бійців та містить вісім тематичних блоків, в кожному з яких — від 12 до 25 світлин: кохання, жінки на війні, мирні професії воїнів, мами з їхніми героїчними синами, соціальний блок, легіонери, та блок з бійцями, що померли.

Восени відбувся показ блоку документального короткого метру, створеного в рамках майстерні MyStreetFilmsUkraine, освітнього проекту фестивалю «86», що існує з 2015 року й дозволяє молодим режисерам-початківцям знімати історії про свої міста під наставництвом досвідчених кінематографістів. Цього року темою майстерні були «Спільні місця» — кінотеатри, музеї, бібліотеки, театри та інші простори, де людина може реалізувати свою соціальну природу.

Протягом 2018 року творчі особистості та творчі колективи міста прийняли участь в 93 (у 2017 — 77) фестивалях та конкурсах всіх рівнів: 15 Міжнародних, 35 Всеукраїнських, 41 обласному, 2 міських фестивалях-конкурсах і зайняли 911 (у 2017 — 813) призових місць.

Навесні у м. Прага (Чехія) відбувся Міжнародний фестиваль-конкурс GOLD EUROPE «Весняна симфонія 2018», в якому прийняли участь Влада Гаркун і ансамбль скрипалів «Камертон» Лисичанської ДМШ № 2 та Катерина Махінько учениця художнього відділу КЗ «Лисичанська ДШМ № 1». Всі учасники показали високий рівень виконавської майстерності і отримали дипломи лауреатів І ступеня.

Учениця Лисичанської дитячої школи мистецтв № 1 Дар’я Персій взяла участь у Міжнародному фестивалі-конкурсі мистецтв «Талановиті діти України», який відбувся у м. Київ. За результатами конкурсу дівчина здобула почесне І місце у молодшій віковій категорії, номінація «Фортепіано».

Учениця Лисичанської ДМШ № 2 Софія Ажипа (викладач Марина Шинкаренко) взяла участь у ХVII Міжнародному фестивалі-конкурсі дитячої та юнацької творчості «КВІТУЧА УКРАЇНА», який відбувся у м. Києві при сприянні Міністерства культури України, Національної музичної спілки, Європейської асоціації фольклорних фестивалів, Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т.Г. Шевченка. За результатами конкурсу Софія була нагороджена Дипломом лауреата І премії та ІІ премії, медалями. Також, Софія завоювала 2 призових місця у Міжнародному дитячо-юнацькому фестиваль-конкурсі мистецтв «SKY STARS FEST autumn Krakow» (м. Краков, Польща).

Народна хорова капела ім. Є.П. Мануйлова (КЗ «Лисичанський міський ПК», керівник Володимир Бадунь) взяла участь у Регіональному фестивалі хорового мистецтва «Пісня над Дніпром» ім. Анатолія Авдієвського. Фестиваль відбувся в Печерському ландшафтному парку м. Києва. В межах фестивалю кожен колектив презентував народний костюм свого регіону. Наш колектив презентував костюм Слобожанського краю, який пройшов складний шлях до витворення самобутності, неповторності власної культури східної України. По завершенню виступів колектив отримав Диплом та Сертифікат учасників фестивалю.

Зразкова дитяча театральна студія «Арлекін» і учні театрального класу КЗ «Лисичанська ДШМ № 1» та молода акторка Юлія Войнова учасниця народної театр-студії «Лімпопо» взяли участьу Міжнародному фестиваль-конкурсі «Україна єднає світ!» у м. Київ. За результатами фестивалю у різних вікових категоріях завойовано 4 призових місця.

Ярослава Шутько учениця КЗ «Лисичанська дитяча школа мистецтв № 1» здобула кубок та диплом лауреата ІІ ступеня у ХІ Міжнародному фестивалі-конкурсі музики та академічного вокалу «Золота ліра», який відбувся у м. Дніпро.

У ХV Всеукраїнській музичній олімпіаді «Голос Країни» в м. Київ взяли участь учениці Лисичанської дитячої музичної школи № 2. За результатами конкурсу Злата Бабакіната та Юлія Герасимюк отримали звання лауреат ІІ ступеня, а Софія Клешнева була нагороджена Дипломом за високу майстерність у виконанні класичної музики.

Активну роботу по розвитку творчих здібностей учнів та розширення знань з історії культури України проводить педагогічний колектив художнього відділу Лисичанської ДШМ № 1. Протягом звітного періоду, за підтримки громадських організацій України, переможці Всеукраїнського конкурсу «Україна очима дітей АТО» мали змогу відвідати історичні місця м. Львова, м. Чернівці, м. Хмельницьк та відпочили у смт. Сергіївка Одеської області в рамках Арт-каравану Дружби програми «Схід та Захід разом».

Завдяки високому рівню виконавської майстерності, різноманітністю та різножанровістю, колективи і учасники художньої самодіяльності міста бажані учасники на загальнообласних заходах.

Творчі колективи закладів культури міст Лисичанськ, Новодружеськ та Привілля взяли участь в святкових заходах до 80-річчя від дня утворення Луганської області «Луганщина — це Україна». 13 хореографічних колективів з мм. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля прийняли участь в одночасному виконані українського танцю з обов’язковою фіксацією у Книзі рекордів України. У своєрідному флеш мобі взяли участь 500 танцюристів із 83 хореографічних колективів Луганщини, більшість з яких з мм. Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля. Зразковий хореографічний колектив «Барвінок» КЗ «Лисичанська ДШМ № 1» взяв участь у святковому концерті на центральній площа м. Сєвєродонецька. Солістка ПК ім. В.М. Сосюри Лоліта Глотова стала учасницею фіналу обласної акції «Український формат», та виступила в гала концерті, до ювілею Луганської області. Лоліта нагороджена Дипломом фіналіста вокального конкурсу — караоке культурно — мистецької акції «Український формат» та цінним подарунком. Також, заклади культури міста долучилися до виставки майстрів декоративно-ужиткового та образотворчого мистецтва «Невичерпні таланти Луганщини» та до «Медіа-вернісажу», де були представлені газети міст і районів області.

Учасники художньої самодіяльності Лисичанського міського Палацу культури та Палацу культури ім. В.М. Сосюри м. Лисичанська взяли участь в обласному святковому концерті «Культурна мозаїка», присвяченому Всесвітньому дню культурного розмаїття, який відбувся у м. Рубіжне, де на гостей фестивалю очікував святковий концерт за участю творчих колективів області, які презентували культурне розмаїття національних меншин нашої області.

Зразкова дитяча театральна студія «Арлекін» (керівник Ірина Кабанова), народна театр-студія «Лімпопо» (керівник Надія Бражнікова) міського Палацу культури та літературний театр «Натхнення» (керівник Ірина Кабанова) Лисичанської ДШМ № 1 взяли участь в Обласному святковому заході, присвяченому 73-й річниці Перемоги у Другій світовій війні, який відбувся у м. Щастя.

В травні біля Лисичанського міського ПК талановиті лисичани зустрічали свято української культурно-мистецької акції «Український формат» під патронатом очільника області Юрія Гарбуза. В Лисичанську була встановлена рекордна кількість учасників караоке-гри.

Майстри клубу «Райдуга талантів», що діє при центральній бібліотеці КЗ «Лисичанська ЦБС», взяли участь в обласному фестивалі Української гри та іграшки, який відбувся у м. Кремінна. На святі відзначили дипломами обласної держадміністрації лисичанок — Олену Ярошенко та Надію Шконду, а Тетяна Немченко отримала цінний подарунок за проведений майстер-клас. Також, майстрині взяли участь у традиційному, вже 38-мому Святі сім’ї, що відбувалося у м. Рубіжне. За активну участь у виставковій діяльності майстрині клубу «Райдуга талантів» були нагороджені дипломами. Марія Казміна за участь у Зимовому етапі обласного відкритого фестивалю української культури та фольклору «Байбак — fest» у смт. Новоайдар отримала диплом ІІІ ступеню та цінні подарунки від обласного управління культури, національностей та релігій та адміністрації смт. Новоайдар.

Учасники художньої самодіяльності міста брали участь у фестиваль-конкурсі молодіжної культури «Дике поле-фест», який відбувався у смт. Новопсков. Учасники з усіх міст та районів Луганської області змагалися у шести номінаціях, де вони мали змогу проявити свої здібності та таланти. У номінації «Українське — це стильно» відбувся показ та презентація національного костюму в сучасному стилі дипломом І ступеню нагороджено театральний гурт «Smile» Палацу культури ім. В.М. Сосюри. Серед вокалістів ІІ та ІІІ сходинки посіли конкурсанти з м. Лисичанська Сергій Чернишов та Наталя Корольова. Призерами також стала творча група ПК «Діамант» у номінації «Туристичний маршрут очима молоді».

Хореографічний колектив «Prestige» Лисичанського ПК «Діамант» гідно представив місто у культурно-мистецькій акції «Сяйво таланту» за участю обдарованих дітей та юнацтва Луганщинидо Дня Святого Миколая у Сєвєродонецькому обласному музичному училищі ім. С. Прокоф’єва.

Також відділом культури у 2018 року проведена робота по організації зустрічей лисичан з творчими особистостями та провідними колективами України, а саме відбулись:

— благодійний концерт колективу Вільнюського Муніципального Камерного оркестру Собору Св. Христофора в Новодружеській дитячій школі мистецтв;

— в Лисичанському міському ПК відбувся гала-концерт Міжнародного проекту «MusicСamp». Керівник проекту Констанція Фортунато — американський диригент, волонтер, глава ScholaCantorum, диригент CelebrationChoir, засновниця MusicCampInternational. На гала-концерті вихованці музичного табору в супроводі академічного симфонічного оркестру Луганської обласної філармонії виконали на музичних інструментах фрагмент фіналу 9-ої симфонії Бетховена, сім хорових творів світової та української класики;

— концерт української пісні «Україна — це ми», за участю вокального дуету Адріани і Мідеї Наруцьких, Володимира Юрченка, Тетяни Наруцької, Юлії Прокопчик та Людмили Кучерявої в Лисичанському міському ПК;

— концерт Заслуженого академічного зразково-показового оркестру Збройних Сил України під керівництвом художнього керівника — полковника Ігоря Биковського в Лисичанському міському ПК;

— концерт Академічного ансамблю пісні і танцю Національної гвардії України на пл. Перемоги;

— круглий стіл «Дитяча бібліотека сьогодні: нове бачення, нові орієнтири та нові можливості» та літературне свято за участю представників провідних видавництв України, художників-ілюстраторів та письменників у бібліотеці для дітей № 1 КЗ «Лисичанська ЦБС» та ПК ім. В.М. Сосюри;

— презентація книги за участю автора о. Ореста-Романа Сала «Прагнення волі. Спогади військового капелана 2014-2015», яка здобула перемогу в конкурсі «Краща книга Книгофесту» у місті Жовква та дипломована спеціальною відзнакою президента ГО «Форум видавців» у місті Львів. Захід проходив в центральній бібліотеці;

— зустріч з Валентином Овсянниковим, автором-виконавцем, талановитим та харизматичним поетом і музикантом з міста Бахмут у центральній бібліотеці;

— презентація унікального фотоальбому «Батальйон «Полтава». Роки війни. Фото та розповіді» і легендарного збірника оповідань «Слово про війну 2 4.5.0» автором якого є Віталій Запека. Віталій Запека — доброволець батальйону спецпризначення «Полтава», позивний «Спілберг», відомий фотохудожник, один із 20 авторів збірника «Слово про війну 2 4.5.0» у центральній бібліотеці;

— святковий концерт до Дня Збройних Сил України за участі виконавців пісень з міста Києва Тайна Ритс, Юлія Прокопчик та Ян Птах.

Начальник відділу культури Лисичанської міської ради Людмила Ткаченко