У міській раді розглянули нагальні питання ТЕБ та НС

Сьогодні, 11 квітня, у Лисичанській міській раді відбулось засідання місцевої комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС), яке очолив міський голова Сергій Шилін.

На порядку денному засідання комісії стояли питання про визначення та поліпшення стану місць масового відпочинку людей на водних об’єктах з урахуванням аналізу проходження купального сезону 2018 року та затвердження Плану заходів щодо запобігання загибелі людей на водних об’єктах на території Лисичанської міської ради протягом купального сезону 2019 року; про організацію виконання завдань із розмінування території Лисичанської міської ради та прилеглої до неї території та попередження виникнення та ліквідації пожеж у природних екосистемах Лисичанської міської ради у пожеженебезпечний період 2019 року.

Про визначення та поліпшення стану місць масового відпочинку людей на водних об’єктах з урахуванням аналізу проходження купального сезону 2018 року та затвердження Плану заходів щодо запобігання загибелі людей на водних об’єктах на території Лисичанської міської ради протягом купального сезону 2019 року доповіли заступник начальника Лисичанського міського управління ГУ ДСНС України у Луганській області Денис Роднюк, перший заступник голови комісії — начальник відділу мобілізаційної, режимно-секретної роботи та цивільного захисту Володимир Агафонов та начальник ЛКАТП — 032806 Тетяна Корженко.

Денис Степанович доповів, що протягом купального сезону 2018 року в містах Лисичанськ, Новодружеськ та Привілля було зафіксовано 3 випадки загибелі на водних об’єктах: 29 травня на річці Біленька, 1 та 3 липня на річці Сіверський Донець.

Володимир Агафонов нагадав список водних об’єктів, за якими закріплено підприємства для проведення профілактичної роботи по недопущенню загибелі людей. Окрім того, він зазначив, що одним з пріоритетних завдань залишається роз’яснювальна робота серед населення щодо дотримання заходів безпеки на воді, яку регулярно проводять співробітники міського управління ГУ ДСНС у Луганській області.

Зазначимо, що у Лисичанську водним об’єктом масового відпочинку є лише ставок по вул. Клубна, що розташований у мікрорайоні Скляного заводу. Минулого року його було облаштовано відповідно до вимог «Правил охорони життя людей на водних об’єктах України».

З урахуванням обговорення, місцева комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішила інформацію взяти до відома та доручити Лисичанській міськорайонній філії ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» провести дослідження та аналіз води на водному об’єкті по вул. Клубна на відповідність санітарним нормам для відпочинку та купанню населення у літній період та визначити цей об’єкт місцем масового відпочинку населення протягом купального сезону 2019 року. Також члени комісії затвердили «План заходів щодо попередження загибелі людей на водних об’єктах мм. Лисичанська, Новодружеська, Привілля протягом купального сезону 2019 року».

Окрім того, заступник начальника Лисичанського міського управління ГУ ДСНС України у Луганській області Денис Роднюк доповів про організацію виконання завдань із розмінування території Лисичанської міської ради та прилеглої до неї території. Зокрема, він зазначив, що з 2006 року по 1 квітня поточного року було виявлено та знешкоджено 4983 одиниць вибухонебезпечних предметів (ВНП) різних типів та калібрів. За видами боєприпасів найчастіше виявляли мінометні міни, артилерійські снаряди, ручні гранати, також мали місце випадки виявлення авіаційних бомб вагою 100 кг. Після проведення активної фази антитерористичної операції на території трапляються осколкові касетні елементи до реактивної системи залпового вогню «СМЕРЧ», які становлять велику небезпеку життю та здоров’ю людей і свійських тварин, — зауважив Денис Степанович.

Після обговорення, члени комісії доручили співробітникам Лисичанського міського управління ГУ ДСНС України у Луганській області проводити роз’яснювальну роботу серед населення щодо заходів безпеки та правил поведінки при виявленні ВНП.

З питання щодо попередження виникнення та ліквідації пожеж у природних екосистемах Лисичанської міської ради у пожежонебезпечний період 2019 року доповів начальник відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Лисичанського міського управління ГУ ДСНС України у Луганській області Сергій Тимченко.

«У 2018 році в містах Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля виникло 335 пожеж, з них 175 — в природних екосистемах, внаслідок чого було знищено 65 гектарів сухої рослинності. Згідно з досвідом минулих років з початку потепління на території міста загострюється обстановка з виникненням пожеж у природних екосистемах. Так з початку 2019 року в містах Лисичанськ, Привілля, Новодружеськ виникло 57 пожеж, з них 12 — у природних екосистемах внаслідок чого, було знищено 12,5 гектарів сухої рослинності на відкритій території. Основними причинами пожеж в природних екосистемах, поряд із складними погодними умовами, є необережне поводження населення з вогнем та природні фактори», — зазначив Сергій Вадимович.

За результатами доповіді, члени комісії затвердили План щодо попередження та ліквідації пожеж у природних екосистемах міст Лисичанськ, Новодружеськ, Привілля в пожежонебезпечний період 2019 року.