Не допустимо згасання історичної Пам’яті …

Педагогічний колектив Лисичанського багато профільного ліцею веде системну роботу зі вшанування пам’яті мільйонів співвітчизників, які стали жертвами Голодомору 1932-1933 років в Україні та його наслідків. Ця кропітка робота ведеться згідно з Законом України «Про Голодомор 1932-1933 рр. в Україні» та відзначення 75-х роковин з цієї трагічної дати. Одним із ланцюжків цього напряму є наукова, пошукова і творча діяльність учнів ліцею, їх участь у VІ-му Всеукраїнському конкурсі учнівських пошукових робіт «Слідами історії» в рамках Європейської мережі молодіжних історичних конкурсів «EUSTORY» на тему «Голодомор в Україні 1932-1933 років», - повідомляє керівник учнівських проектів, учитель-методист ліцею Попов Олексій Григорович. За його словами, 9 учнів 10-11-х класів ліцею: Тимченко Владислав, Шиліна Світлана, Врублевський Микола, Жихар Віолетта, Середа Ганна, Ястреб Катерина, Парамонов Ігор, Соколова Поліна та Сікора Володимир у складі науково-дослідницької лабораторії історії та громадянознавства виконали серію проектів під загальною назвою «Вшанування жертв Голодомору 1932-1933 рр. на Луганщині». Вісім з них отримали сертифікати VІ-го Всеукраїнського конкурсу.
Учениця 11-Д класу Жихар Віолетта виконала проект на тему: «Голодомор в Україні 1932-1933 рр. – геноцид української нації» та зайняла друге призове місце. Вона була запрошена до м. Києва 5 вересня 2008 року на урочисту церемонію нагородження, отримала диплом, цінні подарунки, нові історичні знання та досвід критичного аналізу історичних подій та явищ. Особливо цінними, - відзначила Віолетта, - є подарунки від Міжнародного благодійного фонду «Україна-3000», головою Наглядової Ради якої є Катерина Ющенко, а саме – література з даної теми: «Розсекречена пам’ять» (Голодомор 1932-1933 рр. в Україні в документах ГПУ – НКВД), «Дзеркало душі народної» (спогади та враження відвідувачів виставки про Голодомор 1932-1933рр. в Україні), «Голодомор на Луганщині 1932-1933рр.» авторів М.М. Старовойтова, В.В.Михайличенко та інші.
Вперше у своєму житті Жихар Віолетта давала інтерв’ю про свою роботу журналістам радіопередачі «Старшокласник» Національної радіокомпанії України та журналу «Історія в школах України», часопису з історичної та громадянської освіти «Доба», мала бесіди з вченими України, а саме із заступником директора інституту історії України НАН України, доктором історичних наук, професором С.В. Кульчицьким, доктором історичних наук, головою Державного комітету архівів України О.А. Удодом та іншими. Це і є справжня школа виховання юного громадянина і патріота України.