Щорічний фестиваль творчої молоді «Сузір'я колискової Донбасу» відбувся у Лисичанську

Щороку у Лисичанському педагогічному коледжі квітневий день присвячується народженню нових зірочок на мапі нашого краю під час регіонального фестивалю творчої молоді «Сузір’я колискової Донбасу». Вчора, 22 квітня, з метою реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді, за підтримки відділу у справах сім’ї та молоді Лисичанського виконкому, талановита юнь взяла участь у конкурсах за різними номінаціями.

У заході взяли участь заступник Лисичанського міського голови Ігор Ганьшин, начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради Ніна Нецвєт, керівництво і педагогічний колектив коледжу та 547 дітей з різних куточків Луганської області, які представили свої таланти за різними уподобаннями.

Під час виступу Ігор Іванович подякував організаторам фестивалю за добру весняну традицію 12 рік поспіль збирати молодь з різних куточків Луганщини та побажав усім конкурсантам натхнення та вагомих досягнень.

До коледжу надійшли сотні заявок бажаючих продемонструвати свої вміння з хореографії та вокалу на відкритий сцені педагогічного коледжу. Ці номінації були найчисельнішими на фестивалі. Поєднавши в собі виступи талановитих молодих виконавців — солістів, ансамблів та оркестрів, немов перли, переливалися барвами звуків і об’єднались у свято музики. Шквали овацій, потік нестримних позитивних емоцій панували під час виступу вокальних та хореографічних колективів. Кульмінацією концертної програми стали виступи найкращих вокалістів Діани Оліфіренко, Вікторії Коваленко та музичних ансамблів «Нова хвиля» й «Патріот». Ельміра Расулова, яка отримала Гран-прі у номінації з вокалу, подарувала присутнім справжнє свято музики. Свою чарівну пластику, майстерність і грацію продемонстрували переможці хореографічних колективів «Капрон» Старобільської ЗОШ І-ІІ ступенів № 1, естрадний театр пісні і танцю «Конфетті» Попаснянської ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1, володар Гран-прі —хореографічний колектив «Сузір’я» Лисичанського міського палацу культури.

Краса й неповторність творчого запалу відчувалася не тільки в емоційно-образному сценічному мистецтві. Вдало виступили й запрошені спортсмени. Єдність, міцність характеру, спортивний настрій було продемонстровано учасниками конкурсу «Сильні духом — міцні тілом». Серед них — мешканці Попасної, Білогорівки, Мирної Долини. Призерами багатоборства стали Євген Багач, Вадим Рудь, Давид Меладзе, Ганна Собора, Тетяна Міщенко, Дарина Степаненко, Катерина Осіташвілі.

А юні умільці конкурсу «Тепло твоїх долонь і розуму, і серця тобі я, Україно, віддаю» вразили журі складними за композиційною побудовою та сюжетом роботами, виконаними в різних техніках. У фестивалі технічної творчості взяли участь вихованці закладів загальної середньої освіти Лисичанська, Новодружеська, Привілля. За перемогу змагалися й учнівські команди з Мирнодолинського, Білогорівського, Долинського ЗЗСО та Сєверодонецької станції юних техніків. Проекти учасників декоративно-прикладного мистецтва здивували легкістю й майстерністю. Родзинкою став запуск повітряних зміїв різних конфігурацій у номінації «Мирне небо Донбасу». Переможцями технічної творчості стали творчі колективи Борівського НВК та ЦЕНТУМ м. Сєвєродонецька, команда Лисичанського ЗЗСО № 26; колективи гуртка «Технічне ліплення» КЗ «Позашкільний навчальний заклад Лисичанський центр науково-технічної творчості учнівської молоді» та гуртка «Квілінг» Покровського ЗЗСО Троїцької районної ради.

Порадували і знавці історії. Засобами інтелектуальної мультиперспективності у конкурсі «Україні бути!» довелося їм продемонструвати знання з новітньої історії. Найкраще висвітлення актуальних і малодосліджених сторінок української історії, спільне обговорення та правдиве висвітлення подій було представлено в роботах переможців Єгора Носова, Ярослава Ткаченка, Ганни Нечеухіної. Креативне бачення Гімну України було представлено у кавер-версії Едуарда Несмашного.

Маленькі талановиті «зірочки», які освітлювали фестиваль — 2019, вражали своєю креативністю і безліччю талантів. Можливість поєднати теоретичні знання у практичній діяльності була надана юним журналістам під час конкурсу «Я — майбутній журналіст». Під час представлення своїх статей, творів-есе, репортажів, інтерв’ю учні вчилися формулювати запитання, визначати поле для дискусій. А модераторами такої діяльності виступили студенти четвертого курсу спеціальності «Видавнича справа та редагування». Найкращими роботами визнані статті Альони Валюшиної, Аліни Костецької, Катерини Томашевської та наймолодшої учасниці Яни Петрової. Найцікавішим було інтерв’ю Наталії Лазурко. А дивний репортаж краєзнавчого спрямування представила Карина Гаврошенко.

Найліричнішим фіналом фестивалю стала поетична Луганщина, представлена у творчому конкурсі «Солов’їні далі». У краєзнавчому спрямуванні різних номінацій спостерігалася любов до рідної землі, солов’їної мови, творчості нашого земляка — найніжнішого лірика Володимира Сосюри. Головою журі творчого інтернет-конкурсу була Ганна Гайворонська — член Національної спілки письменників України, письменниця нашого краю. У складі журі була й лисичанська письменниця Алла Проневич. Загалом у конкурсі взяло участь близько 100 осіб з різних куточків Луганщини. У затишній камерній атмосфері учасники спілкувалися з письменниками Луганщини, слухали поезію Володимира Сосюри, декламували свої вірші. Серед переможців — учні шкіл Сватівського, Марківського, Станично-Луганського, Новопсковського, Міловського, Кремінського районів Луганської області та Слов’янської районної ради Донецької області, а також міст Лисичанська й Сєвєродонецька. Найкращими стали твори Діани Невмержицької, Богдана Меженського, Кіріла Клеймьонова, Аліси Ширми, Дениса Малька, Аліни Лисенко.

Всі переможці отримали подарунки від відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради.

Поступово цікава справа, запроваджена у Лисичанському педагогічному коледжі, набуває нових обертів у підтримці ініціатив та сприянні творчої активності молоді регіону. Педколедж, за словами Ганни Гайворонської, «став тим кораблем, на якому творча молодь Луганщини пливе в майбутнє».

За інформацією Лисичанського педагогічного коледжу

Фото у фотогалереї (45 шт.)