Другий етап медичної реформи в Лисичанську або як мешканцям міста отримати медичну допомогу

 Місто Лисичанськ, що на Луганщині, сміливо і впевнено здійснило перехід до Другого етапу медичної реформи або Програми медичних гарантій.

Як тепер мешканцям міста отримати медичну допомогу та які правила і винятки передбачає Програма медичних гарантій?

Читайте далі у статті.

Луганська область разом з іншими областями України вступила в Другий етап медичної реформи, яка передбачає певні особливості. Державні заклади укладають договори з медичними інформаційними системами, за допомогою яких лікарі здійснюватимуть всі необхідні операції в режимі онлайн без будь-якої паперової роботи.

 

В Лисичанську Другий етап медичної реформи здійснено за допомогою медичної інформаційної системи Health24, яку вважають передовою за функціоналом й технологіями. Медична інформаційна Health24 - є акредитованим оператором електронної системи охорони здоров’я - eZdorovya.

За допомого МІС Health24 Другий етап медичної реформи осилюють такі медичні заклади Лисичанська як: Комунальне некомерційне підприємство Міської ради Луганської області «Лисичанська багатопрофільна лікарня» та Комунальне некомерційне підприємство «Лисичанська обласна лікарня з надання психіатричної допомоги».

Хто від тепер стає ключовою ланкою в охороні здоров’я?

Найпершим і найважливішим моментом реформи є те, що від тепер пацієнт буде ключовою фігурою в системі охорони здоров’я. Саме пацієнт визначатиме, де б хотів пройти лікування, незалежно від місця проживання чи місця прописки.

Як мешканцю Лисичанська отримати кваліфіковану безкоштовну медичну допомогу?

Найперше мешканцям Лисичанська необхідно мати укладену декларацію із сімейним лікарем. Якщо пацієнт не уклав декларацію з лікарем, то з 1 квітня буде вимушений платити за медичні послуги, які хоче отримати. Важливим є той момент, що ціни на ті чи ті медичні послуги заклади прописують самостійно.

 

 

Що таке електронні направлення і яка в них місія?

Другий момент – з першого квітня почали діяти електронні направлення, мета яких направити пацієнта до більш вузького спеціаліста. Таке направлення робить сімейний лікар. Пацієнт має право обрати, в якого саме спеціаліста він хоче лікуватися, навіть якщо спеціаліст приймає в іншій області чи іншій частині України.

Від тепер місце реєстрації не має жодного впливу на отримання медичних послуг пацієнтом. Отже, онлайн-направлення сприяють викоріненню корупції та прозорості медичної системи в Україні.

Виняток із правил: Без направлення мешканці Лисичанська можуть потрапити до таких лікарів, як стоматолог, акушер-гінеколог, нарколог чи психіатр

А як же з екстреною допомогою?

Третій момент – мешканці Лисичанська матимуть змогу отримати екстрену допомогу в разі інсульту, інфаркту, при онкодіагнозах, а також при пологах, сюди також відноситься неонатальна допомога.

Важливо: Закупівля дорогих ліків фінансуватиметься НСЗУ та Міністерством охорони здоров’я України.

Важливо: Крім вище прописаних правил, кожен медзаклад укладе список послуг, які надаватимуть на платній основі. Це стосується додаткових обстежень чи аналізів, які захоче пройти мешканець Лисичанська без призначення лікаря.