16 травня - День Європи

День Європи — це символ започаткування нової успішної моделі мирної співпраці між державами, що ґрунтується на спільних цінностях та інтересах.

Відправною точкою на шляху до започаткування відзначення Дня Європи вважається Декларація Шумана, оприлюднена 9 травня 1950 року. Цей історичний документ, спрямований на об’єднання під єдиним керівництвом вугільних та сталеплавильних ресурсів низки європейських держав, насамперед Франції та Німеччини, заклав підґрунтя європейської інтеграції.

Рішення щодо увічнення дати проголошення Декларації Шумана шляхом святкування 9 травня як Дня Європи прийнято у 1985 році на Саміті Ради ЄС у Мілані.

Щорічно з нагоди свята у Брюсселі, де перебувають керівні органи ЄС, а також у країнах-учасницях ЄС відбуваються офіційні урочистості.

Основна ідея загальноєвропейського дня — кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у «Європейському домі».

Україна — єдина держава не член ЄС, в якій на державному рівні відзначається День Європи. Оскільки День Європи — 9 травня — збігається з Днем Перемоги, в Україні урочисті заходи проводять щорічно у третю суботу травня згідно з Указом Президента № 339/2003 від 19 квітня 2003 року.

У 2020 році День Європи в Україні припадає на 16 травня.

Відзначення Дня Європи в нашій державі — це підтвердження єдності України та Європи не тільки за географічною ознакою, а і за духом, історією, спільними цінностями, адже український народ є невід’ємною частиною європейської цивілізації.

Україна усвідомлено і цілеспрямовано рухається в європейському напряму — це прагнення до вільної торгівлі та ринкового розвитку народного господарства, з погляду науки — бажання інтегруватися в загальноєвропейську і світову науково-дослідницьку мережу, почуватися гідними і повноправними відкривачами і дослідниками.

Цьогорічні заходи до Дня Європи проходять онлайн через мережу Інтернет, у зв’язку з запровадженим карантином у державі. Протягом цього тижня, і не тільки, проходять онлайн уроки, вебінари, віртуальні екскурсії та подорожі, вікторини та квести, а також багато інших заходів, присвячених країнам Європи, ЄС та євроінтеграції України.