У Лисичанську відбулось засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання молоді

Вчора, 24 листопада, у військово-цивільній адміністрації міста (далі — ВЦА) міста Лисичанськ відбулось засідання Координаційної ради з питань національно-патріотичного виховання молоді під головуванням заступника ВЦА м. Лисичанська Євгена Наюка.

В роботі Координаційної ради взяли участь начальники та спеціалісти структурних підрозділів ВЦА м. Лисичанська, представники загальноосвітніх та вищих навчальних закладів, міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки, Управління патрульної поліції, Лисичанського ВП ГУНП в Луганській області, Лисичанського міського краєзнавчого музею та громадських організацій.

Під час засідання члени Координаційної ради обговорили досвід запровадження нових форм і методів роботи в умовах карантину, спричиненого COVID — 19, та підсумували роботу з національно-патріотичного виховання молоді у 2020 році.

Про ефективність формування громадянсько-правових компетентностей сучасної молоді засобами соціальних програм, проектів тренінгів, діючих у закладах вищої освіти м. Лисичанська в.о. директора ВП «Лисичанський педагогічний коледж Луганського національного університету імені Тараса Шевченка» Олена Літовка. У своїй доповіді вона зазначила, що дистанційні форми роботи дали позитивні результати щодо активності студентської молоді, як у навчанні, так і в проєктній діяльності. Протягом року були реалізовані такі проєкти як «Скарби твої Україно», «Люди правди», «Енергетики», «Соціальні дії», «Служби порозуміння», «Групи самодопомоги».

У завершенні своєї доповіді пані Олена надала пропозицію щодо розвитку діяльності згуртованої, спільної участі студентів, керівництва навчальних закладів та представників місцевої влади у громадських проєктах, один з яких «Ознайомлення нашої молоді з країною».

Продовжила доповідь про національно-патріотичне виховання учнів засобами туристсько-краєзнавчої роботи та військово-патріотичне виховання учнів у закладах освіти міста головний спеціаліст відділу освіти Людмила Бондаренко. Вона пояснила, що реалії сьогодення визначили пріоритетні напрями роботи з військово-патріотичного виховання, які цього року було реалізовано здебільшого засобами мережі Інтернет в онлайн-форматі: флешмоби, акції, конкурси тощо. Проте, саме такі форми роботи підвищили зацікавленість та активність учнів, що дає лише позитивні результати.

Про хід виконання плану відбору кандидатів для комплектування перших курсів ВНЗ виступила представниця відділення рекрутінгу та комплектування Лисичанського міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Світлана Бубнович. Саме через причину введення карантину, спричиненого COVID — 19, цього року профорієнтаційна робота серед випускників закладів загальної середньої освіти була ускладнена та менш результативна. Проте, вона зазначила, що серед областей України, Луганщина входить у трійку лідерів за результативністю комплектування перших курсів ВНЗ.

Під час засідання начальник відділу зав’язків з громадськістю Управління патрульної поліції Оксана Єфремова доповіла про залучення молоді до формування та реалізації муніципальних програм та проектів. Вона також звернула увагу на те, що робота серед учнівської та студентської молоді проводилась в онлайн-форматі. Дієвим та успішним результатом стала реалізація таких проєктів, як «Тиждень дорожнього руху» та «Шкільний шериф».

В свою чергу заступник голови міської ради ветеранів України Любов Утенкова звітувала про виконання плану заходів протягом 2020 року. Запланована робота проведена в повному обсязі. Також вона зазначила, що на конференції Рад ветеранів України зразковою визнана робота саме Лисичанської міської ради ветеранів України.

Окрім того, начальник відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Ніна Нецвєт ознайомила членів Координаційної ради з постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану дій щодо реалізації Стратегії національно-патріотичного виховання на 2020-2025 роки» та строками звіту зазначеного плану перед Міністерством молоді та спорту.

Підводячи підсумки засідання, члени Координаційної ради ще раз обговорили питання підписання угоди співпраці ГО «Луганська обласна спілка ветеранів АТО» з керівництвом військово-цивільної адміністрації міста Лисичанськ та визначили, що представник громадської організації Мирослав Гармаш-Бутенко підготує проєкт Угоди для підписання сторонами.

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту