22 січня - День Соборності України

22 січня в Україні відзначається День Соборності, який символізує єдність земель України. Це одне з найважливіших свят нашої країни, яке підкреслює, що ми всі — це один народ і ніякі рубежі не зможуть нас розділити.

Саме цього дня, у 1919 році на Софійському майдані в Києві в урочистій атмосфері відбулося проголошення Акта злуки УНР та ЗУНР в єдину незалежну державу. У зачитаному на зборах «Універсалі соборності», зокрема, відзначалося: «Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України — Західноукраїнська Народна Республіка (Галичина, Буковина, Угорська Русь) і Наддніпрянська Велика Україна. Здійснились віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка».

Проголошення Соборності стало підґрунтям для новітнього українського державотворення та втілило в собі давню українську мрію про єдність, свободу і незалежність.

22 січня 1990 року в Україні відбулася одна з найбільших у Центральній і Східній Європі масових акцій — «живий ланцюг» як символ єдності східних і західних земель та знак ушанування подій Української революції. Більше мільйона людей, узявшись за руки, створили безперервний ланцюг від Києва до Львова.

Цього року наша держава святкуватиме 30-ту річницю незалежності. Тож, сьогодні, в День Соборності, ми всі маємо пам’ятати шлях, який пройшов український народ від тих далеких часів — проголошення єдиної незалежної Української Народної Республіки до нової точки відліку історії сучасної Української державності — проголошення незалежності України, як суверенної, демократичної, соціальної, правової держави.

Єдність і свобода робить нас гідними нащадками наших батьків і всі ми маємо з трепетом зберігати цей неоціненний скарб.