В області обговорили стан сплати ЄСВ та скорочення існуючої заборгованості підприємств-боржників міста Лисичанськ

 Сьогодні, 19 лютого, у режимі відеоконференц-зв’язку відбулось засідання обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат (далі – комісія) під головуванням в.о. голови Луганської облдержадміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Олексія Смирнова.

На порядку денному – питання погашення заборгованості з єдиного соціального внеску та страхових внесків до Пенсійного фонду України підприємствами – боржниками відповідних територій.

У роботі комісії взяли участь перший заступник керівника ВЦА м. Лисичанська Ольга Венгер, керівники та представники підприємств-боржників: КП «Електроавтотранс», ЛКСП «Лисичанськводоканал», КП «ЛЖЕК №1», КП «ЛЖЕК №3», КП «ЛЖЕК №5», КП «ЛЖЕК №6», КП «ЛЖЕК №8», КП «Лисичанський шляхрембуд», КП «Лисичанська ритуальна служба» та інші.

 

У вступному слові голова обласної комісії зазначив, що саме своєчасна сплата єдиного соціального внеску гарантує громадянам право на соціальний захист. Зокрема, захищені соціальні гарантії для кожного на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, гідне пенсійне забезпечення та інші виплати. Згідно з нормами чинного законодавства ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. За наявності у платника одночасно із зобов’язаннями зі сплати ЄСВ зобов’язань по сплаті податків, інших обов’язкових платежів, передбачених законом, або зобов’язань перед іншими кредиторами, зобов’язання з ЄСВ виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов’язаннями, крім зобов’язань з виплати заробітної плати (доходу).

 

У разі несвоєчасної або не в повному обсязі сплати ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність згідно із законом.

Строк давності щодо стягнення недоїмки по єдиному соціальному внеску, штрафів та нарахованої пені не застосовується. Заборгованість з єдиного внеску ставить під загрозу своєчасність виплати пенсій та призводить до не зарахування страхового стажу працівникам підприємств при виході на пенсію.

Ситуація зі сплати ЄСВ в Луганській області є критичною. Заборгованість складає майже 493 мільйона гривень.

Під час засідання були заслухані керівники підприємств-боржників, в т.ч. і міста Лисичанськ, а саме: директор КП «Лисичанська ритуальна служба» Сергій Пацай, заступник генерального директора ЛКСП «Лисичанськводоканал» Олександр Батуков, начальник КП «ЛЖЕК №5» Дмитро Полюшко, які доповіли про причини виникнення заборгованості зі сплати ЄСВ, можливі шляхи вирішення проблеми з урахуванням економічного становища на підприємствах.

Окремо розглянуто питання невиплати матеріального забезпечення по тимчасовій втраті працездатності на відокремлених підрозділах ПАТ «Лисичанськвугілля» за рахунок коштів Фонду соціального страхування. За інформацією підприємства причиною невиплати застрахованим особам допомоги за лікарняними листками є відсутність коштів на сплату єдиного соціального внеску. Зі слів заступника директора з економічних та фінансових питань Ганни Гусєвої проблема буде вирішена за умови отримання коштів від реалізації вугілля.

За результатами роботи комісії керівникам підприємств-боржників доручено вжити заходів задля своєчасної сплати ЄСВ та скорочення існуючої заборгованості в найкоротший термін.

Управління праці та соціального захисту населення ВЦА м. Лисичанська