Затверджено постанову ЦВК про нелегітимність організації підготовки та проведення російською федерацією будь-яких виборів на тимчасово окупованих територіях України

15 червня 2023 року центральна виборча комісія російської федерації - держави-агресора прийняла чотири постанови про призначення на 10 вересня цього року на тимчасово окупованих територіях України, а саме: в Донецькій, Луганській, Запорізькій та Херсонській областях, так званих виборів до окупаційних представницьких органів влади. Також на цей день призначено “додаткові вибори” в державну думу рф в одному з незаконно утворених окупаційною владою виборчих округів у місті Сімферополі.

Крім того, задля підготовки до проведення “виборів” на тимчасово окупованих територіях України держдума рф прийняла, а президент держави-агресора 29 травня 2023 року підписав спеціальний закон про можливість “голосування” навіть за умов введення на відповідних територіях воєнного стану.

Центральна виборча комісія як головний орган адміністрування виборів в Україні наголошує, що вказані рішення цвк рф щодо проведення 10 вересня 2023 року так званих виборів на тимчасово окупованих територіях України є не тільки грубим порушенням норм як українського, так і міжнародного права, а й ще одним неспростовним доказом злочинних дій рф та її політичного керівництва.

Детальніше Постанова ЦВК від 07.07.2023 № 43 “Про нелегітимність організації підготовки та проведення російською федерацією будь-яких виборів на тимчасово окупованих територіях України”