Експлуатація автокав’ярень

До відома субєктів господарювання, населення!

Автокав’ярні є потенційно небезпечними, оскільки ці автомобілі, які обладнані кавоварними апаратами, використовують балони із скрапленим газом, що може привести до травмування людей. Розташовують їх, як правило, в місцях масового перебування людей.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 26.10.2011 р. № 1107 суб’єкти господарювання, які експлуатують автокав’ярні, повинні мати дозвіл органів Держгірпромнагляду України на експлуатацію устаткування підвищеної небезпеки та використання небезпечних речовин (пропан-бутан).

Працівники, що працюють в автокав’ярні зобов’язані проходити навчання, інструктаж і перевірку знань з питань охорони праці. Необхідна експлуатаційна документація (паспорти) на автокав’ярні, також призначаються відповідальні особи за справний стан і безпечну експлуатацію посудин, що працюють під тиском.

Крім того, нормативними актами не передбачено використання газових балонів в містах масового перебування людей.

З метою дотримання суб’єктами підприємницької діяльності вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці, недопущення нещасних випадків, виконавчий комітет Лисичанської міської ради звертається з проханням повідомляти про випадки експлуатації на території міста Лисичанська автомобілів, які обладнані кавоварними апаратами з використанням балонів із скрапленим газом (пропан-бутан), за телефоном 7-35-53.

Управління праці та соціального захисту населення