Колектив ЛСШ І-ІІІ ст. №27 - учасник Всеукраїнського освітнього проекту «Zero Waste School»

Із кожним роком усе більшого значення набуває проблема раціонального використання природних ресурсів, зменшення відходів, використання їх як вторинної сировини.

Учні Лисичанської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 27 (ЛСШ І-ІІІ ст. № 27) стали учасниками Всеукраїнського освітнього проекту «Zero Waste School», який був організований Фондом братів Кличків та Фундацією Coca-Cola. Завдяки цікавому триденному тренінгу «Active Citizens», який проходив у Києві, команда отримала знання, які дозволяють їм виступати тренерами, проводити майстер-класи, створювати та втілювати у життя проекти зі сфери сортування сміття. Саме цю практику учні школи і застосовують на території рідного міста.

Командою «Zero Waste School Lisichansk» було реалізовано декілька цікавих ідей: проведені дводенні тренінги з учнями, їх батьками та мешканцями міста, встановленні баки для роздільного сортування відходів у школі. Також команда вийшла на міський рівень і залучилася підтримкою міської ради в обличчі заступника міського голови Андрія Якимчука та управління з виконання політики Лисичанської міської ради в галузі житлово-комунального господарства.

Основна мета команди — долучити якомога більшу аудиторію до питань охорони природи та навчити навичкам поводження з відходами. Так, 13 вересня, відбувся командний збір та сортування сміття на території зелених зон житлових мікрорайонів заводу ГТВ (південна частина міста Лисичанська). Залучена молодь отримала чудовий досвід на практиці. Адже на меті було не лише прибирання, а формування навичок правильного поводження із відходами.

14 вересня команда активістів проекту провела масштабне свято «Zero Waste Day». Його учасниками стали учні шкіл №№ 27, 13, 30, 12, а також запрошені гості: депутат Лисичанського міської ради Тетяна Худоба та заступник начальника Лисичанського комунального автотранспортного підприємства Людмила Шайкіна.

Програма цього дня вийшла насичена та цікава. На шкільному подвір’ї відбулося урочисте відкриття свята та виступ команди «Zero Waste School Lisichansk», яка розповіла, що таке роздільний збір і як правильно сортувати сміття в реаліях нашої країни.

«Zero Waste Day» відзначився екологічною спрямованістю та сюрпризами: були проведені майстер-класи з ресайклінгу, арт-мастерні з виготовлення мозаїк з пластикових кришок, плетіння з паперової лози та поліетиленових пакетиків. На учасників свята чекали ігрові майданчики, екологічні естафети, незвична тематична фотозона та багато іншого.

Розпочата гарна справа, тому дуже хочеться, щоб рідне місто Лисичанськ став втіленням зразкової чистоти та відповідальних еко-свідомих громадян.

Волонтери Лисичанської спеціалізованої школи І-ІІІ ст. № 27