Учні та вчителі школи №27 взяли участь у тренінгу "Активізм та адвокації у сфері профілактики та охорони здоров'я"

17 листопада на базі комунального закладу «Лисичанська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 27 Лисичанської міської ради Луганської області» відбувся виховний семінар-тренінг «Активізм та адвокації у сфері профілактики та охорони здоров’я», проведений Київською благодійною організацією «Об’єднання підлітків та молоді «TEENERGIZER», створеної за сприяння Дитячого Фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, за участю національної дитячої спеціалізованої лікарні Охматдит, ГО «Дитинство без СНІДу».

Учасниками семінару-тренінгу стали представники благодійної організації «Тінерджайзер», представники «Клініки, дружньої до молоді» (КДМ) м. Лисичанська, волонтери КДМ м. Торецька, заступник головного лікаря, кандидат медичних наук, заслужений лікар України Олена Михайлівна Мешкова, представник ЮНІСЕФ Игор Кацитадзе, лікар ЛОДКЛ Ірина Михайлівна Бур’ян, методист ЛОДКЛ КДМ м. Лисичанськ, працівники та педагоги школи, група підлітків різної вікової категорії. Гостями семінару-тренінгу були начальник відділу освіти Лисичанської міської ради Тетяна Худоба та головний спеціаліст Юлія Курпас.

У вітальному слові представник ЮНІСЕФ Ігор Кацитадзе зазначив, що сьогодні в Україні 123500 підлітків знаходяться в групі ризику. Утім для того щоб проблеми молоді, а саме: збереження здоров’я, взаємини з однолітками, наслідки вживання алкоголю, наркотиків, стосунки з протилежною статтю, інфекції, що передаються статевим шляхом і ВІЛ були вирішені, необхідно про них говорити. Причому, не просто говорити, але й вміти аргументовано захищати. Розуміючи це, «Тінерджайзер» розглядає надважливим напрямком своєї роботи підготовку ініціативних підлітків-лідерів до адвокування своїх інтересів.

Учасників семінару-тренінгу привітала й директор школи Ірина Карпенко, яка здійснила невеликий екскурс в історію становлення школи як експериментального майданчику «Школа сприяння здоров’ю», а також акцентувала увагу присутніх на тому, що питання збереження здоров’я всіх учасників освітнього процесу й сьогодні є пріоритетним у системі роботи школи, тому з 2017-2018 року колектив закладу тісно співпрацює з представниками КДМ м. Лисичанська.

У рамках заходу були проведені майстер-класи, на яких обговорювали з учнівською молоддю важливість питань здоров’я в особистому та суспільному житті, презентували учням основні поняття, як досягти змін на краще. Лідери груп учили підлітків плануванню стратегій активізму та пропаганди профілактики та охорони здоров’я.

Результатом роботи тренінгу стало визначення учасниками стратегій і планів. А головне, наші учні дізнались, що в місті є клініка, до якої можна прийти самостійно, або з друзями чи з близькою людиною, і фахівці допоможуть розв’язати проблеми, особливо, якщо це стосується їх здоров’я!

Відділ освіти Лисичанської міської ради