Створюємо інклюзивне середовище у дитячих закладах

2 та 3 квітня делегація лисичанських педагогів взяла участь у міжнародній конференції у рамках реалізації проекту «Створюємо інклюзивне середовище у дитячих закладах Донецької і Луганської областей» (м. Київ). Організатори конференції та виконавці відповідного проекту — Міністерство освіти і науки України, Представництво Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та Всеукраїнський фонд «Крок за кроком».

Активними учасниками заходу стали 31 педагог з Луганщини, серед яких 11 — з Лисичанська: методист з дошкільної освіти міського методичного центру Ірина Грушевська, директор інклюзивно-ресурсного центру Ірина Жданович, завідувачі закладів дошкільної освіти №№ 5, 6, 7, 8, 13 Таміла Лопатіна, Валентина Полозова, Іна Жердєва, Тетяна Бражнікова, Наталія Куцко, вихователь інклюзивної групи закладу дошкільної освіти (ЗДО) № 3 Анжеліка Мороз, педагог-організатор, практичний психолог та учитель початкових класів школи № 8 Ольга Мингазетдинова, Олена Литвинець та Олена Краснопьор.

Представники МОН України, інституту модернізації змісту освіти, директор фонду «Крок за кроком», координатори проекту, тренери ЮНІСЕФ, педагоги ЗДО та ЗЗСО протягом двох днів обговорювали роль закладів освіти у підтримці дітей та їх родин у кризові періоди, навчали стратегіям розвитку життєвих навичок дітей дошкільного віку, ділилися набутим досвідом щодо організації інклюзивного освітнього середовища в команді педагогів, з активною участю батьків та місцевих громад, розробили план дій з поширення результатів проекту.

З самого початку вражала доброзичлива та відверта атмосфера заходу, креативність та творчість учасників, а головне — бажання підтримати та надати інклюзивну освіту всім дітям з особливими потребами. Все це підкреслює, що інклюзія тільки набирає обертів, маючи великий ресурс для професійного зростання педагогів. Зміни в освітньому просторі неминучі, тож треба стати лідером цих змін та створювати команди, які розповсюджуватимуть у нашій освітянській спільноті ідеї розвитку цінностей інклюзії, різноманітності та благополуччя дітей.

Педагоги закладів освіти висловили вдячність дитячому фонду ООН (ЮНІСЕФ) та наставникам проекту за співпрацю з актуальної теми.

За інформацією Лисичанського методичного центру