18 листопада - Європейський день захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації

18 листопада спільнота відмічатиме Європейський день захисту дітей від сексуального насильства та сексуальної експлуатації. Для попередження ситуацій насильства вкрай важливо відкрито обговорювати проблему, проводити відповідне навчання фахівців, здійснювати просвітницьку діяльність серед батьків та дітей.

Сексуальне насильство та сексуальна експлуатація дітей є серйозним порушенням прав дитини та має довготривалі і руйнівні наслідки на все життя. За даними Ради Європи кожна п’ята дитина (в Україні — 21%) страждає від різних форм сексуального насильства. У понад 80% таких випадків злочинець є знайомою для дитини людиною.

У місті Лисичанську діє міська комісія з питань координації дій з попередження насильства в сім’ї, на якій щоквартально обговорюються питання гендерної рівності, насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми. Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту, служба у справах дітей, центр соціальних служб сім’ї, дітей та молоді Лисичанської міської ради та представники Лисичанського відділу поліції ГУНП особливу увагу приділяють дітям, що опинились у складних життєвих обставинах та виховуються в сім’ях, де батьки неналежним чином виконують свої батьківські обов’язки, не займаються сексуальним вихованням дітей, не пояснюють їм, як запобігти та вберегтись від сексуального насильства.

Під час проведення спільних рейдів в сім’ях, які потребують особливої уваги, працівниками вищезазначених служб та відділів проводяться профілактичні бесіди з батьками, щодо навчання ними дітей правилам безпечної поведінки «Навчіть дитину захищатись», маючи намір надати дітям необхідний захист від сексуальної експлуатації та сексуального розбещення.

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради звертає увагу, що в Україні існують закони, які захищають Вас від насильства (фізичного, сексуального, психологічного, економічного). Одним із основних таких законів є Закон України «Про попередження насильства в сім’ї». Відповідно до цього закону, людина має право на захист від домашнього насильства та отримання необхідної допомоги.

Пам’ятайте, насильство будь в якому прояві — це протиправні дії, яким немає виправдання та про які не можна мовчати!

Місцева «гаряча лінія» за номером: (06451) 73543, 72939 (відділ у справах сім’ї, молоді та спорту: пн-пт з 8-00 до 17-00).

Національна гаряча лінія з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за номером: 0800500335 або 386 (з мобільного; безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів будь-яких операторів по всій території України).

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради