Щодо передачі повноважень ДАБІ органам місцевого самоврядування

Децентралізація не збавляє обертів у нашій державі. Продовжується передача повноважень у різних сферах від державних органів органам місцевого самоврядування. А започатковано децентралізацію було саме у сфері держархбудконтролю після набрання чинності 01.09.2015 року Закону України від 09.04.2015 р. № 320-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства», яким були внесені зміни до низки законодавчих актів.

Основне, що передбачає цей документ — передача функцій щодо здійснення держархбудконтролю від центрального органу виконавчої влади, який реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю до ОМС та місцевих органів виконавчої влади.

Слід зауважити, що процедури держархбудконтролю майже не змінилися. Новація вказаного законодавчого акта — створення відповідних інспекцій органами місцевого самоврядування.

Необхідно зазначити, що зміни, яких зазнала сфера держархбудконтролю, є дійсно революційними. На них, перш за все, чекали органи місцевого самоврядування. Надання документації, яка дає право на виконання підготовчих та будівельних робіт, проведення держархбудконтролю та прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, розташованих на території населених пунктів — це ті повноваження, які нарешті отримали ограни місцевого самоврядування.

Щоправда, цьому передує тривалий процес утворення відповідних органів та фактичної передачі їм нових функцій. Лисичанська міська рада старанно працює в цьому напрямку.

Управління капітального будівництва Лисичанської міської ради