Про формування списку присяжних для Лисичанського міського суду Луганської області

ОГОЛОШЕННЯ

про формування списку присяжних для Лисичанського міського суду Луганської області

 

На виконання вимог закону України «Про судоустрій і статус суддів» у м. Лисичанську триває набір до складу присяжних.

Присяжним є особа — громадянин України, який у випадках, визначених процесуальним законом, та за її згодою залучають до здійснення правосуддя, забезпечуючи згідно з Конституцією України безпосередню участь у здійсненні правосуддя.

Вимоги до присяжного:

Присяжним може бути громадянин України, який досяг 30 річного віку і постійно проживає на території, на яку поширюється юрисдикція відповідного суду.

Не підлягають включенню до списків присяжних громадяни:

1) визнані судом обмежено дієздатними або недієздатними;

2) які мають хронічні психічні чи інші захворювання, що перешкоджають виконанню обов’язків присяжного;

3) які мають незняту чи непогашену судимість;

4) народні депутати України, члени Кабінету Міністрів України, судді, прокурори, працівники правоохоронних органів (органів правопорядку), військовослужбовці, працівники апаратів судів, інші державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, адвокати, нотаріуси, члени Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради юстиції;

5) особи, на яких протягом останнього року накладалося адміністративне стягнення за вчинення корупційного правопорушення;

6) громадяни, які досягли 65 років;

7) особи, які не володіють державною мовою.

Особа, включена до списку присяжних, зобов’язана повідомити суд про обставини, що унеможливлюють її участь у здійсненні правосуддя, у разі їх наявності.

Добір громадян для запрошення до участі у здійсненні правосуддя як присяжних здійснюється за допомогою автоматизованої системи.

Гарантії прав присяжних:

1. Присяжним за час виконання ними обов’язків у суді виплачується винагорода, розрахована виходячи з посадового окладу судді місцевого суду з урахуванням фактично відпрацьованого часу в порядку, визначеному Державною судовою адміністрацією України. Присяжним відшкодовуються витрати на проїзд і наймання житла, а також виплачуються добові. Зазначені виплати здійснюються за рахунок коштів бюджетної програми на здійснення правосуддя територіальними управліннями Державної судової адміністрації України за рахунок коштів Державного бюджету України.

2. За присяжними на час виконання ними обов’язків у суді за місцем основної роботи зберігаються всі гарантії та пільги, визначені законом. Час виконання присяжним обов’язків у суді зараховується до всіх видів трудового стажу. Звільнення присяжного з роботи або переведення на іншу роботу без його згоди під час виконання ним обов’язків у суді не допускається.

3. На присяжних поширюються гарантії незалежності і недоторканності суддів, установлені законом, на час виконання ними обов’язків із здійснення правосуддя. За обґрунтованим клопотанням присяжного заходи безпеки щодо нього можуть уживатися і після закінчення виконання цих обов’язків.

За роз’ясненнями, а також з питань включення Лисичанською міською радою до списку громадян, бажаючих приймати участь у вчиненні правосуддя в якості присяжних у Лисичанському міському суді, звертатись до відділу юридичної та кадрової роботи Лисичанської міської ради за адресою: м. Лисичанськ, вул. ім. М. Грушевського, 10, каб.19, 16, тел. 72483, 73331.

Лисичанський міський голова Сергій ШИЛІН