До уваги бюджетних установ!

 Товариство з обмеженою відповідальністю «Енера Схід (далі – Товариство) інформує, що з 1 січня 2021 року право на отримання універсальної послуги залишиться лише у бюджетних установ, які відповідають ознакам малого непобутового споживача (малий непобутовий споживач – споживач, який не є побутовим споживачем і купує електричну енергію для власного споживання, електроустановки якого приєднані до електричних мереж з договірною потужністю до 50 кВт).

Це пов’язано із закінченням перехідного періоду, що тривав протягом 2019-2020 рр. – у відповідності до Правил роздрібного ринку електричної енергії, затверджених Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг №312 від 14.03.2018 року (зі змінами).

Відтак, якщо споживач не відповідає ознакам малого непобутового споживача, постачальник універсальних послуг припинить постачати йому електричну енергію на умовах універсальної послуги. А якщо ж споживач не визначився з постачальником до 1 січня 2021 року, то постачання йому електричної енергії буде здійснюватись постачальником «останньої надії», або взагалі - припинено.

Вихід один - негайно розпочати публічні закупівлі.

Наголошуємо, що законодавство у сфері публічних закупівель не забороняє здійснення закупівель на очікувану вартість у кінці поточного року для потреб наступного бюджетного періоду. А тому, з метою недопущення переходу бюджетних установ на постачання електричної енергії до постачальника «останньої надії», а разом з тим – і для уникнення понаднормових витрат*, пов’язаних із закупівлею електроенергії за цінами постачальника «останньої надії», Товариство інформує про необхідність проведення відповідних процедур публічних закупівель відповідно до вимог Закону України «Про публічні закупівлі».

Також наголошуємо, що замовникам при плануванні дати початку проведення процедури закупівлі потрібно зважати на те, що навіть у разі успішного проведення аукціону та вибору переможця торгів електронною системою закупівель – не виключено, що термін укладення договору може затягнутись, або ж узагалі договір укладено не буде (наприклад, через відхилення пропозицій усіх учасників процедури закупівлі), а тому розпочинати процедуру закупівлі необхідно завчасно.

*Довідково: наразі ТОВ «Енера Схід» (постачальник універсальної послуги на території Луганської області) постачає електроенергію для Луганської області (2-й клас напруги: більшість споживачів, що отримують електроенергію від постачальника в точці продажу електроенергії зі ступенем напруги нижче 27,5 кВ) за ціною 2 тис. 731, 82 грн за МВт/год (без ПДВ).

В той же час ДПЗД «Укрінтеренерго» (постачальник «останньої надії») в 4-му кварталі 2020 року пропонує споживачам 2-го класу напруги електроенергію вартістю 3 тис. 641,01 грн за МВт/год (без ПДВ).

Товариство з обмеженою відповідальністю «Енера Схід