Вікі любить Землю 2021. Фотографів і аматорів запрошують до участі у фотоконкурсі пам’яток природи

 На переможців чекають цінні призи та можливість представити Україну на міжнародному етапі змагання.

З 1 по 30 червня пройде українська частина міжнародного фотоконкурсу «Вікі любить Землю», присвяченого пам’яткам природи. 2021 року змагання організовується у 30 країнах.

В Україні конкурс проходить дев’ятий рік поспіль і має на меті фотографування об’єктів українського природно-заповідного фонду (ПЗФ). Конкурсні списки містять понад 8 тисяч об’єктів ПЗФ України. Половина з них уже представлена на фотографіях від учасників конкурсу минулих років; загалом зібрано понад 110 тисяч світлин. Водночас ще для близько 4 тисяч пам’яток не було подано жодної фотографії.

 

Взяти участь у конкурсі можуть усі охочі, як професійні фотографи, так і аматори. Для цього потрібно протягом червня завантажити фото власного авторства, зроблені будь-коли у національних природних парках, заказниках, ботанічних садах тощо. Це можуть бути фото краєвидів, окремих дерев, що є ботанічними пам’ятками, та макрофото флори й фауни ПЗФ. Списки пам’яток та інструкції із завантаження фото доступні на сторінці конкурсу у Вікісховищі: commons.wle.org.ua.

 «У захисті природи велике значення має доступ до знань. Цим і пояснюється амбітна мета конкурсу — зібрати у вільному доступі фотографії усіх природних пам’яток України. Завдяки учасникам і учасницям «Вікі любить Землю» це поступово стає можливим, і вже половина об’єктів українського ПЗФ мають світлини у Вікісховищі. Ця база вільних фото може бути використана не лише для ілюстрування Вікіпедії, а й стати в пригоді дослідникам, освітянам, активістам та всім, хто цікавиться пам’ятками природи. Зміни в умовах конкурсу цього року дозволять досягти більшої різноманітності в географії світлин, що ввійдуть у всеукраїнський топ-10. Запрошуємо нових і постійних учасників долучатися, доповнити проєкт власними знімками та позмагатися за перемогу», — прокоментувала Наталія Ластовець. членкиня організаційного комітету «Вікі любить Землю» в Україні.

Основними номінаціями конкурсу є «кількісна» та «якісна». У першій будуть відзначені учасники, що сфотографують найбільше пам'яток (перевага надаватиметься фотографіям об’єктів, що ще не висвітлені у Вікісховищі або висвітлені недостатньо; оцінка залежить від рівня представленості світлини). У межах другої номінації журі обере найкраще фото кожного з 27 регіонів України, а з поміж них — 10 найкращих фото національного змагання загалом. Для міжнародного етапу будуть окремо відібрані 15 світлин у двох категоріях — пейзажні фото і макрофото тварин, рослин і грибів.

Детальний регламент конкурсу доступний за посиланням: wikilovesearth.org.ua/rules.

На переможців основних номінацій чекають цінні призи. Також в українській частині конкурсу плануються спеціальні номінації, як-от для відеозаписів та аерофото, з окремими призами.

Детальніше з умовами та історією конкурсу можна ознайомитися на сайті: wle.org.ua.

За додатковою інформацією чи коментарями звертайтеся: Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. , +38 050 05 06 814 (Анастасія Івашина, менеджерка з комунікацій Вікімедіа Україна)

Для довідки:

«Вікі любить Землю» — це частина міжнародного конкурсу Wiki Loves Earth, започаткованого в Україні 2013 року; у 2021 році в ньому беруть участь понад 30 країн. За всю історію конкурсу учасники української частини сфотографували понад чотири тисячі об’єктів природно-заповідного фонду України, загалом зібрано понад 110 тисяч фотографій. В Україні конкурс проводить громадська організація «Вікімедіа Україна».

Громадська організація «Вікімедіа Україна» офіційно представляє в Україні Фонд Вікімедіа — американську неурядову організацію, що підтримує функціонування популярної онлайн-енциклопедії Вікіпедія та її сестринських проєктів. У 2013 році «Вікімедіа Україна» першою провела фотоконкурс «Вікі любить Землю» і є організатором міжнародного конкурсу.