30 липня - Всесвітній день протидії торгівлі людьми

30 липня світова спільнота відзначає Всесвітній день протидії торгівлі людьми. Торгівля людьми є одним із найсерйозніших злочинів проти людини, який має економічні, соціальні, педагогічні, так і психологічні причини.

Останнім часом у нашій країні багато робиться для запобігання торгівлею людьми. Слід визначити, що Україна (як на міжнародному, так і на національному рівні) застосовує багатовекторний підхід до проблем боротьби з торгівлею людьми. Як правило, це проявляється у поєднанні стратегій боротьби з торгівлею людьми як такою, боротьби з нелегальною міграцією та боротьби із міжнародною організованою злочинністю.

В рамках реалізації Державної соціальної програми протидії торгівлі людьми на період до 2020 року, Лисичанською міською радою розроблений план заходів з виконання завдань щодо протидії торгівлі людьми.

Так, з метою попередження насильства, протидії торгівлі людьми, зокрема дітьми, на вуличних носіях міста (біл-борди) періодично розміщується соціальна реклама, яка спрямована на запобігання потрапляння в ситуації, пов’язані з торгівлею людьми.

Зазвичай така реклама розміщується на перехресті вулиць (Сосюри) Клубної та ім. М. Пирогова, біля Комунальної установи «Територіальне медичне об’єднання м. Лисичанськ» (проспект Перемоги, буд.134).

Серед учнівської, студентської молоді, населення загалом, розповсюджується інформаційна продукція у вигляді методичних матеріалів, плакатів, кишенькових календарів.

Усі навчальні заклади міста (школи, ліцеї, училища, коледж, технікуми), заклади культури міста (бібліотеки, бібліотеки-філії, дитячі школи мистецтв, палаци культури) систематично проводять заходи такі як: педагогічні наради, бесіди, класні години, уроки добра, психолого-соціальні ігри, перегляди та обговорення фільмів, вивчення учнівською молоддю прав дитини, створення соціальної реклами з попередження насильства та протидії торгівлі людьми, оформлення стендів, виготовлення тематичних брошур і т.п.).

З огляду на вищевикладене відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради в котре нагадує, що при відділі діє «гаряча лінія» з попередження торгівлі людьми, а також для звернень громадян, які постраждали внаслідок трудового або сексуального насильства (тел.: (06451) 73543, 72939, 73322; адреса: Луганська область, м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, 62).

Ви може звернутися до структурних підрозділів Лисичанської міської ради, за адресою: Луганська область, м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, 62:

служба у справах дітей (тел.: (06451) 73509, 72661);

центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (тел.: (06451) 72460, 72696);

до відповідних підрозділів Лисичанського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Луганській області - дільничних інспекторів поліції, а якщо це стосується дитини, до інспекторів сектору превенції, за адресою: Луганська область, м. Лисичанськ, вул. ім. Д.І. Менделєєва, 71 (тел.: (06451) 70454, 102).

Зателефонувати до національної «гарячої лінії» з протидії торгівлі людьми та консультування мігрантів 0800505501 - безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в межах України (пн-пт з 10-00 до 21-00, сб з 10-00 до 18-00).

Але ж і кожен сам повинен бути уважним і обережним!

Для тих, хто мріє отримати роботу за кордоном, слід звернути увагу на наступну інформацію: торговці людьми діють через агенції з працевлаштування, фірми шоу-бізнесу та служб знайомств. Також вони розміщують неправдиві оголошення в газетах та на стендах, звертаються із пропозиціями просто на вулиці, допомагають матеріально, щоб затягнути людину в боргову кабалу. Часто торгівцям живим товаром виявляються добрі знайомі чи друзі, причому значний відсоток серед них - жінки. Найчастішими формами експлуатації є нелегальна секс-індустрія, примусова праця, сурогатне материнство, втягнення в злочинну діяльність та примусове донорство.

Пам’ятайте, що жертвами стають як жінки, так і чоловіки, а також неповнолітні діти!

Відділ у справах сім'ї молоді та спорту Лисичанської міської ради