Протидія торгівлі людьми, ідентифікація постраждалих та робота з ними

За такою темою, 19 вересня, у м. Сєвєродонецьк відбувся тренінг, організований Департаментом соціального захисту населення Луганської облдержадміністрації за підтримки громадської організації «Регіональний правозахисний соціолого-освітній центр «Жінки Донбасу».

Від міста Лисичанськ у тренінгу взяли участь спеціалісти відділу у справах сім’ї, молоді та спорту, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

В теоретичній частині тренінгу учасники розібрали практику та обмінялись думками щодо застосування законодавства України в питаннях торгівлі людьми. Також, поновили знання щодо причин та наслідків торгівлі людьми; ідентифікації постраждалих та надання їм допомоги; особливостей роботи з цією категорією громадян.

Набуті знання учасники семінару використали у практичній частині тренінгу, під час проведення анкетування та індивідуальних і групових завдань.

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту ще раз нагадує, що торгівля людьми це надзвичайно тяжкий злочин. Широке інформування громадськості допоможе значно зменшити число жертв торгівлі людьми в нашій країні.

Інформаційна пам’ятка для населення

Так, останнім часом почастішали випадки пропозицій посередництва у наданні громадянам статусу біженців в країнах Європейського Союзу. пам’ятайте, що така діяльність є незаконною, і замість омріяного дозволу на перебування в іншій країні Ви можете стати жертвою шахраїв або опинитися в тенетах торгівців людьми. Для отримання статусу біженця, особа має самостійно звернутися до відповідних державних органів за кордоном, пройти чітко визначену процедуру та відповідати певним визначеним критеріям.

Якщо ви потрапили у ситуацію, коли:

— Вас позбавляли вільного пересування та спілкування з родиною, відібравши Ваші документи;

— Вам пообіцяли добре оплачувану роботу (за кордоном чи в Україні), а потім не заплатили обіцяних грошей;

— Вас примушували відробляти неіснуючі борги;

— Ви не мали можливості за власним бажанням кинути роботу;

— Вас втягнули у злочинну діяльність або примушували жебракувати проти Вашої волі — ви постраждали від злочину торгівля людьми. Держава захищає ваші інтереси, ви маєте право на:

— отримання статусу постраждалого від торгівлі людьми;

— допомогу у відновленні документів;

— безкоштовне медичне обстеження і лікування;

— отримання соціальних послуг і психологічної підтримки;

— сприяння у працевлаштуванні.

Отже, у разі допомоги, пропонуємо звертатися на місцеву «гарячу лінію»:

— до відділу у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради за телефонами: (06451) 7-29-39, 7-33-22, 7-35-43 та за адресою: м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, 62;

— до Регіонального правозахисного соціолого-освітнього центру «Жінки Донбасу» (050) 900-71-70;

— до Національної «гарячої лінії» по протидії торгівлі людей та консультуванню мігрантів 080-050-55-01.

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради