Небезпечні кліщі: що треба знати, щоб врятувати своє життя

Весна та літо час відпочинку на природі. Але це не лише радість і користь, але й небезпека! Як не стати жертвою кліщів, і що робити, якщо все-таки стали.

Чому кліщі небезпечні?

Чому цих невеличких комах варто остерігатися? Тому що вони є переносниками збудників вірусних та бактеріальних захворювань людей та тварин. «Вітчизняні» кліщі можуть стати причиною хвороби Лайма (кліщовий бореліоз) у людей. Хвороба вражає шкіру у вигляді червоних плям, а також нервову систему, опорно-руховий апарат і серце.

Як вберегтися?

У міських парках ризик стикнутися з цими малоприємними комахами дещо нижчий, ніж у «дикому» лісі. Головні поради для любителів лісового відпочинку — не допустити потрапляння кліща на шкіру. Для цього варто одягати світлий однотонний одяг з довгими рукавами, який щільно прилягає до тіла. Навіть якщо кліщ заповз — його буде легко помітити. На голову — накинути каптур, або одягти капелюха з полями.

Якщо влаштовуєтесь на природі на тривалий час — звільніть від сухої трави, гілок, хмизу місце для привалів, нічного сну, бо кліщі саме там полюбляють влаштовувати «засідки».

Під час перебування у лісі чи парку — оглядайте себе, дітей і домашніх тварин, якщо вони з вами, на предмет присутності небажаних «сусідів». Якщо не маєте протипоказань — використовуйте засоби від кліщів.

Після прогулянки так само перевірте, чи не принесли з собою «гостей», особливо ретельно огляньте ділянки тіла, покриті волоссям. Вдома варто одразу змінити одяг, білизну, так само уважно їх обстежити, аби не влізли «чужі», випрати та випрасувати речі.

Якщо кліщ таки вкусив?

Якщо вам не вдалося вберегтися і ви таки стали жертвою кліща: не панікуйте! Ризик зараження на хворобу Лайма залежить від тривалості присмоктування кліща, якщо менше доби — вірогідність інфікування досить мала, а от після третьої — майже 100%. Тому кліща слід зняти якнайшвидше.

Найкраще — звернутись по допомогу до медиків. Якщо це неможливо, треба видалити комаху самостійно: обгорнути пальці марлевою серветкою і розхитувати кліща з боку вбік. Також можна скористатись пінцетом чи петлею з нитки, яку слід закріпити між хоботком кліща та шкірою людини, і повільно витягнути комаху разом із хоботком. Не можна розчавлювати кліща, щоб збудники хвороби, які можуть бути в його організмі, не потрапили в рану на тілі людини.

Після видалення комахи місце присмоктування змастити розчином йоду, спиртом або одеколоном. Якщо хоботок залишився у ранці — видалити його стерильною голкою, після чого ретельно вимити руки з милом.

Ознаки хвороби

Після укусу кліща варто слідкувати за самопочуттям. Початок хвороби Лайма схожий на звичайне застудне захворювання або грип.

Хвилюватись варто якщо:

  • — збільшились лімфатичні вузли
  • — є болі в суглобах, м’язах
  • — є навіть незначне підвищення температури тіла.

У більшості інфікованих людей на місці укусу через деякий час (на 2-4-й день, іноді через 2 місяці, а найчастіше через 12-14 днів) виникає червона пляма, що збільшується і може сягати в діаметрі до 20-30 см і більше. Якщо маєте червону пляму після укусу кліща — одразу звертайтесь до лікаря-інфекціоніста.

Нехай ваш відпочинок не зіпсують ніякі комахи!

Головний спеціаліст відділу мобілізаційної, режимно-секретної роботи та цивільного захисту Ірина Жуган

Майстер в/н Лисичанських курсів НМЦ ЦЗ та БЖД Луганської області Ірина Гордієнко