Як не стати жертвою торгівлі людьми?

Торгівля людьми (траффікінг) — серйозна соціальна проблема, що представляє небезпеку для фундаментальних прав людини: на життя, на свободу пересування, на те, щоб не зазнавати тортур. В умовах зростаючої глобалізації траффікінг став загальної проблемою. Торгівля людьми характерна для всіх країн — і економічно розвинених, і держав, що переживають перехідний політичний і економічний період, постраждалих від воєн і локальних конфліктів.

Що треба знати:

- уникайте спокусливих пропозицій випадкових або знайомих людей про роботу, навчання чи шлюб за кордоном. Ні в якому разі не довіряйте нікому свої документи;

- як правило, пропозиції швидкого, легкого і великого заробітку не відповідають дійсності. Треба мислити реально;

- поцікавтеся, чи легальна діяльність фірм, що запрошують вас за кордон і посередників, що співпрацюють з ними на місці (туристичних, шлюбних, з працевлаштування та з організації навчання). Знайдіть в Інтернеті адресу запрошуючої фірми;

- не беріть гроші в борг у сумнівних, малознайомих приватних осіб. Відразу обумовлюйте умови надання та повернення боргу.

Як жертви можуть врятуватись?

Якщо Ви підозрюєте, що ви самі, хтось із Ваших близьких, знайомих став жертвою торгівлі людьми, негайно повідомте родичам, зверніться в поліцію, в компетентні органи, якщо це за межами країни (консульство України, посольство України).

Нагадуємо, що у місті діє місцева «гаряча лінія» з протидії насильства в сім’ї та торгівлі людьми, отже Ви може звернутися до структурних підрозділів Лисичанської міської ради, за адресою: Луганська область, м. Лисичанськ, вул. Сєвєродонецька, 62:

— відділ у справах сім’ї, молоді та спорту (тел.: (06451) 73543, 72939, 73322);

— служба у справах дітей (тел.: (06451) 73509, 72661).

— до Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (тел.: (06451) 72460, 72696);

— до відповідних підрозділів Лисичанського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Луганській області — дільничних інспекторів поліції, а якщо це стосується дитини, до інспекторів сектору превенції, за адресою: Луганська область, м. Лисичанськ, вул. ім. Д.І. Менделєєва, 71 (тел.: (06451) 70454, 102).

З попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації зателефонуйте до НАЦІОНАЛЬНОЇ «гарячої лінії» 116123 (загальноєвропейський номер, безкоштовний з мобільних телефонів. Лінія ГО «Ла Страда -Україна» працює анонімно та конфіденційно).

Пам’ятайте!

В основному, жертви торгівлі людьми звільняються з рабського становища в результаті оперативних дій поліції, за допомогою сторонніх, або самостійно організувавши і здійснивши втечу.

Відділ у справах сімї, молоді та спорту Лисичанської міської ради