Перш ніж палити листя - добре подумай

Чинним та природоохоронним законодавством заборонено спалювання опалого листя, залишків рослинності та, тим більше, будь-якого сміття.

Нагадуємо, що вдихання диму від спалювання опалого листя та залишків рослинності може завдати негативних наслідків здоров’ю людей. Адже навесні та влітку листя дерев не тільки очищують повітря та збагачують його киснем, а й накопичують пил та шкідливі речовини, які викидаються автотранспортом і підприємствами. У разі спалювання листя, забруднюючі речовини потрапляють у атмосферу в вигляді продуктів згорання.

Особливо небезпечним є спалювання на присадибних ділянках рослин, які були оброблені хімічними речовинами. Найбільшу кількість хімікатів вбирає бадилля картоплі, адже для знищення колорадського жука картоплю щиро скроплюють різними хімікатами, часто навіть не задумуючись про їх склад. А вдихання продуктів згорання цих сполук ще шкідливіше, ніж самих сполук, і може бути надзвичайно небезпечним для здоров’я.

Крім того, спалювання рослинності не тільки завдає шкоди довкіллю та здоров’ю людей, а й може перерости у неконтрольоване горіння, загрожувати знищенню будівель та споруд житлового сектору. Особливо важко локалізувати пожежі на відкритих територіях, де вогонь поширюється дуже швидко. Важливо зрозуміти, що самовільне спалювання сухої трави, залишків рослинності та опалого листя — проблема не тільки екологів та рятувальників, а й усіх пересічних громадян, попереджають державні інспектори з охорони навколишнього природного середовища.

Шановні громадяни, дбаючи про чистоту обійсть, господарств, населених пунктів, не нашкодьте довкіллю та своєму здоров’ю!

Головний спеціаліст відділу мобілізаційної, режимно-секретної роботи та цивільного захисту Ірина Жуган

Майстер в/н Лисичанських міських курсів НМЦ ЦЗ та БЖД Луганської області Ірина Гордієнко