Застереження щодо отруєння дикорослими грибами

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє, що останнім часом в Україні почастішали випадки отруєння грибами. Аналіз випадків отруєнь грибами в Україні свідчить, що більшість отруєнь обумовлені вживанням пластинчатих отруйних грибів (насамперед блідої поганки), які помилково сприймаються за їстівні печериці та сироїжки.

В осінній період року, як правило розпочинається грибний сезон, що є гарячою порою і для грибників, і для медичних працівників, оскільки в Україні реєструються випадки отруєнь грибами, деякі з них летальні.

На теперішній час 2019 року в країні дикорослими грибами отруїлись 174 людини, з них 11 осіб померло.

Найчастіше випадки отруєнь пов’язані з помилковим вживанням, замість їстівних та умовно їстівних грибів, блідої поганки. Слід також взяти до відома можливість накопичення токсичних речовин в грибах із навколишнього середовища.

Фахівці Лисичанської міськрайонної філії ДУ «Луганський обласний лабораторний центр МОЗ України» повідомляють, що протягом 2019 року випадків отруєння дикорослими грибами серед населення м. Лисичанська не зареєстровано, у 2018році отруїлося дикорослими грибами семеро людей, серед них двоє дітей, один з яких помер.

Фахівці філії застерігають утримуватися від вживання дикорослих грибів, адже це може зашкодити здоров’ю та коштувати життя!

Не збирайте гриби у лісосмугах, узбіччях доріг та інших місцях!

Не купуйте гриби на стихійних ринках, у випадкових осіб!

При перших ознаках отруєння грибами негайно викликайте «швидку допомогу»!

Не займайтеся самолікуванням!

Пам’ятайте, що вживання спиртних напоїв погіршує клінічний перебіг хвороби.

Не ризикуйте своїм життям та життям близьких вам людей.

Лисичанська міськрайонна філія ДУ «Луганський ОЛЦ МОЗ України»