Почесне звання України «Мати-героїня»

Відповідно до Закону України «Про державні нагороди України» зі змінами і доповненнями, Указу Президента України від 29.06.2001 № 476/2001 «Про почесні звання України» почесне звання України «Мати-героїня» присвоюється жінкам, які народили та виховали до восьмирічного віку п`ятьох і більше дітей, у тому числі дітей, усиновлених в установленому законодавством порядку, враховуючи вагомий особистий внесок у виховання дітей у сім`ї, створення сприятливих умов для здобуття дітьми освіти, розвитку їх творчих здібностей, формування високих духовних і моральних якостей.

Оформлення нагородних документів здійснюють структурні підрозділи виконкомів міських рад (відділ у справах сім’ї, молоді та спорту тел. 73322) за місцем реєстрації жінки.

Особлива увага при підборі кандидатур звертається на духовні, моральні та громадські якості осіб, що представляються до нагородження та членів їх сімей, відсутність у них притягнень до кримінальної, адміністративної та дисциплінарної відповідальності, асоціальної поведінки, шкідливих звичок, а також їх відношення до праці та виконання військового обов’язку, наявність позитивного авторитету сім’ї в громаді тощо.

Кабінетом Міністрів України від 11 липня 2011 року № 779 була прийнята Постанова «Про внесення змін до пункту 4 Порядку виплати одноразової винагороди жінкам, яким присвоєно почесне звання України «Мати-героїня», де змінено порядок виплати вказаної винагороди. Відтепер жінки, яким було присвоєно почесне звання України «Мати-героїня» додають до органу соціального захисту тільки ксерокопію Указу Президента про присвоєння жінці почесного звання «Мати-героїня».

Відділ у справах сім’ї, молоді та спорту Лисичанської міської ради