Газ недбальства не любить

Кожного року через несправність вентиляційних каналів, газопроводів, газових плит, колонок, у житлових приміщеннях виникають вибухи та пожежі, які забирають життя, здоров’я у сотень громадян.

Використання газу у побуті, безпека життєдіяльності людини — це спільна відповідальність і газівників і споживачів. Одне слово, безпека залежить від кожного з нас. Незважаючи на те, що серед населення проводиться робота з попередження пожеж у житловому секторі, роз’яснюються причини пожеж і загибелі людей за неправильної експлуатації газового устаткування, таких пожеж не стає менше.

Слід пам’ятати, що не можна використовувати газові прилади не за прямим призначенням, ремонтувати їх самостійно, залишати без нагляду та використовувати газові плити для опалення приміщень. Перед тим, як увімкнути прилад, треба перевірити чи придатний він до використання. В першу чергу, газове обладнання потребує ретельного нагляду та використання відповідно до інструкції виробника. Не можна самовільно встановлювати газові прилади.

При виявленні запаху газу в квартирі (приміщенні), де встановлені газові прилади необхідно:

  • негайно закрити крани на газових приладах і перед ними (при розміщенні балонів зі скрапленим газом додатково закрити вентилі у балонів);
  • вжити заходи щодо виведення людей із загазованих приміщень (квартири, дому);
  • за телефоном «104» викликати аварійну газову службу і організувати провітрювання приміщення;
  • по прибутті бригади аварійної газової служби діяти за їх вказівками.

Зрозуміло, що газ не можна побачити. Про його витік сигналізує характерний запах тухлого яйця. Відбувається це тоді, коли не вимкнули конфорку після того, як «збігла» вода з каструлі. Можливо, газ просочується через слабкий вентиль на газовій трубі біля плити чи котла, і як тільки збільшиться тиск у мережі, може статися біда. Тому потрібно щоразу перекривати вентиль, перевіряти у закритому стані, чи немає витоку газу.

Пам’ятайте ! Не можна шукати місце витоку газу за допомогою відкритого вогню.

Вибухи газу призводять до матеріальних втрат і, що найстрашніше, до людських жертв, а життя — це найцінніше, що має людина. І для його збереження треба не так багато — лише дотримуватись правил безпеки при використанні газу у побуті.

Гальченко А.О., майстер в/н курсів ЦО м.Лисичанська