Державна податкова інспекція м. Лисичанська відповідає на запитання

Запитання: Чи є обов’язковим відображення у фіскальному касовому чеку назви «Акцизний податок» та його розмір (ставку)?

Відповідь: Так, такі вимоги є — обов’язковими. Для суб’єктів господарювання роздрібної торгівлі, що здійснюють реалізацію підакцизних товарів і зареєстрованих платниками акцизного податку (суб’єктів господарювання, зареєстрованих платниками іншого податку, окрім ПДВ), у ф. № ФКЧ-1 вказують окремим рядком розмір ставки податку, його загальну суму по всіх вказаних в чеці товарах (послугах), а на початку рядка друкують назву — «Акцизний податок» (п. 2 р. II Положення про форму і зміст розрахункових документів, затверджений наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 р. № 13, далі — Положення про розрахункові документи). Відсутність у фіскальному касовому чеку роздрібного акцизного податку — підстава для визнання такого документа недійсним, тобто нерозрахунковим.

Запитання: Які касові апарати можуть друкувати чек без роздрібного акцизу?

Відповідь: Дійсно, деякі касові чеки можуть і не містити реквізиту «Акцизний податок» при їх роздруку реєстратором розрахункових операцій (РРО) раніше 11.03.2016р. Чому ця дата? Тоді запрацювало Положення про розрахункові документи. А в п.5 Наказу Мінфіну України від 21.01.2016 р. № 13 чітко сказано: вимоги до форми і змісту фіскальних касових чеків в частці відображення інших податків, окрім ПДВ, не розповсюджуються на розрахункові документи, надруковані на РРО, включених в Державний реєстр до набирання чинності цього документа.

Єдине, слід поклопотатися про документальне підтвердження факту знаходження касової техніки в Державному реєстрі до дати «Х» — тобто 11.03.2016 р. (витягу також буде достатньо).

Державна податкова інспекція м. Лисичанська