Фізособам-єдинникам про заповнення книги обліку доходів та витрат

ЗАПИТАННЯ: Порядок відображення в Книзі обліку доходів та витрат доходів різних форм: безготівковій формі та готівкою?

ВІДПОВІДЬ: Доходи фізичні особи-підприємці платники єдиного податку в Книзі обліку доходів та витрат відображають загальною сумою наприкінці дня, у якому його було отримано. При цьому загальні суми доходів у безготівковій формі та готівкою показують окремо одну від іншої.

ЗАПИТАННЯ: Чи мають право фізичні особи-підприємці-платники єдиного податку округляти дані про свої доходи до цілих чисел?

ВІДПОВІДЬ: Ні, так робити не можна. На підставі даних про доходи платника єдиного податку, відображені в Книзі обліку доходів і витрат, фізичні особи-підприємці-платники єдиного податку складають Декларацію платника єдиного податку-фізичної особи. Дані в цій декларації відображають у гривнях із копійками без округлення.

ЗАПИТАННЯ: Які санкції виникають у фізичної особи-підприємця-платника єдиного податку за невідображення готівкових доходів?

ВІДПОВІДЬ: Якщо фізична особа-підприємець-платник єдиного податку працює без застосування касового апарату, то всю готівку в день її одержання він повинен оприбутковувати (записувати) в Книзі обліку доходів і витрат загальною сумою наприкінці дня. За ігнорування цих вимог загрожує штраф у п’ятикратному розмірі згідно неоприбутковуваної суми готівки.

Державна податкова інспекція у місті Лисичанську