Податковий номер для дитини - як отримати

ДПІ у м.Лисичанську повідомляє, що фізособа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), яка не включена до Держреєстру фізосіб — платників податків, зобов’язана особисто або через представника подати до відповідного контролюючого органу облікову картку фізособи — платника податків за формою № 1ДР, яка є водночас заявою для реєстрації у Держреєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу, який містить необхідні для реєстрації реквізити (прізвище, ім’я, по батькові (за наявності), дату народження, місце народ­ження, місце проживання, громадянство).

Облікові картки № 1ДР малолітніх осіб (до 14 років) подаються одним із батьків (усиновителем, опікуном, піклувальником) за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного із батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника).

Громадяни України документи для проведення реєстрації у Держреєстрі подають до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а ті, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання або не мають постійного місця проживання в Україні, — до будь-якого контролюючого органу.

Реєстрація фізособи у Держреєстрі здійснюється протягом трьох робочих днів від дня подання до контролюючого органу облікової картки № 1ДР.

У разі виявлення недостовірних даних або помилок у поданій обліковій картці № 1ДР щодо внесення прізвища, імені, по батькові, дати чи місця народження, місця проживання тощо фізичній особі може бути відмовлено у реєстрації (у разі неможливості виправлення недостовірних даних або помилок у встановлений строк) або продовжено строк реєстрації до 10 робочих днів.

За зверненням фізособи, її представника контролюючий орган видає документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі (картка платника податків), відповідно до порядку, визначеного наказом МФУ від 29.09.2017 № 822 «Про затвердження положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків».

Документ, що засвідчує реєстрацію у Держреєстрі малолітньої особи, видається одному з батьків (усиновителю, опікуну, піклувальнику) за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника), протягом трьох робочих днів з дня звернення до контро­люючого органу за місцем проживання фізичної особи та може бути продов­жено до п’яти робочих днів у разі звернення до іншого контролюючого органу.

Статтею 21 Закону України від 20.11.2012 р. № 5492 «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» визначено, що кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України. До паспорта громадянина України вноситься інформація, зокрема, про реєстраційний номер облікової картки платника податків з Держреєстру фізосіб — платників податків.

Тому рекомендуємо отримати реєстраційний номер платника податків до настання дитиною 14-річного віку.

Державна податкова інспекція у м.Лисичанську