Чи сплачує підприємець ЄСВ, якщо пенсія призначена іншою країною

ДПІ у м Лисичанську повідомляє: підприємці звільняються від сплати за себе єдиного внеску, якщо вони отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-ІV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі-ЗУ № 1058-ІV), та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Право на пенсію мають як громадяни України так і іноземці та особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, мають право на отримання пенсійних виплат і соціальних послуг із системи загальнообов’язкового державного пенсійного страхування нарівні з громадянами України на умовах та в порядку, передбачених Законом № 1058, якщо інше не передбачено міжнародними договорами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Отже, призначення пенсій регулюється Законом № 1058. Якщо ж пенсія за віком, призначена за пенсійним законодавством іншої країни, а не відповідно до Закону № 1058, то такий пенсіонер не є пенсіонером за віком у розумінні Закону України від 08 липня 2010 року № 2464 «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Тому він не звільняється від обов’язку нараховувати, обчислювати та сплачувати ЄСВ на загальних підставах.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську