Підприємець - єдинник не отримав дохід: як сплачувати ЄСВ

Для фізичних осіб-підприємців-платників єдиного податку єдиний соціальний внесок (ЄСВ) нараховується на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (у 2018 році — 819 грн 06 коп (3723 грн х 22 %). Отже, базою нарахування ЄСВ для підприємців-платників єдиного податку першої-третьої групи для себе є сума, визначена такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску та не менше розміру мінімального внеску (у 2018 році — 819 грн 06 коп.).

ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника. Таким чином, підприємці-платники єдиного податку сплачують ЄСВ за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку, незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні.

Виключенням є підприємці, які отримують пенсію за віком або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого статтею 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003р. № 1058-IV, та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Державна податкова інспекція у м. Лисичанську