Публічна інформація - прозора та відкрита

«Президент України впроваджує європейські стандарти відкритості і прозорості в роботі органів державної влади. Важливим кроком на цьому шляху стало підписання Главою держави Закону України «Про доступ до публічної інформації» від 13.01.11 № 2939-VI, — про це повідомила Людмила Балушок — головний державний податковий інспектор із забезпечення доступу до публічної інформації та розгляду звернень громадян ДПІ у м. Лисичанську.

Президентом України на виконання цього закону підписані Укази, які покликані забезпечити реалізацію конституційного права громадян вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію.

Публічна інформація є відкритою, крім випадків, встановлених законом. Надання публічної інформації здійснюється у відповідь на інформаційний запит. Запит від особи на отримання інформації подається відповідно до затверджених форм, так і у довільній формі. При цьому згідно ст.19 ЗУ необхідно вказати:

  • ім’я та прізвище запитувача, поштову адресу або адресу електронної пошти, а також номер телефону;
  • опис інформації, яку запитувач хотів би отримати (вид, назву, реквізити чи зміст документа, щодо якого зроблено запит);
  • підпис і дату.

Отже, згідно із зазначеними нормами Закону, анонімні звернення з проханням надання інформації розгляду не підлягають.

ДПІ у м. Лисичанську приділяє особливу увагу розгляду запитів на публічну інформацію. З початку року до податкової інспекції надійшло 5 запитів на публічну інформацію від фізичних осіб — підприємців: 1 запит — щодо надання інформації про право підпису на фірмовому бланку ДПІ у м. Лисичанську, 2 запита — щодо надання інформації про розгляд заяви на видачу патенту, зареєстрованим в ДПІ, 2 запита — щодо надання інформації про дату видачі свідоцтва платника єдиного податку, щодо кількості виданих свідоцтв та інше. Відповіді на запити були надані своєчасно. Запити надійшли нарочним.

Отримати публічну податкову інформацію може кожен бажаючий, надіславши листа — запита за адресою: Державна податкова інспекція у м. Лисичанську, вул. Свердлова, 347 (на конверті вказати «Публічна інформація») або в електронному вигляді: public-Этот адрес электронной почты защищен от спам-ботов. У вас должен быть включен JavaScript для просмотра. , тел./ факс(06451) 7-02-66, у робочий час з понеділка по п’ятницю: з 09:00 до 13:00; 13:45 до 18:00, у п’ятницю — до 16:45.

«Ми маємо бути відвертими та довіряти одне одному, бо це найкращий шлях до надійних партнерських відносин та конструктивного діалогу», - підкреслила Людмила Балушок

Сектор взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПІ у м. Лисичанську ДПС у Луганській області