На шляху до гідного забезпечення на схилі літ

«Для багатьох українців зарплата у конвертах стала звичним явищем. Нелегальне працевлаштування та зарплата «у конвертах» є прямим шляхом до злиденної старості, яке обмежує працівника у доступі до соціальних гарантій», — про це повідомила заступник начальника ДПІ у м. Лисичанську Ірина Філімонова.

Легалізація заробітної плати є одним із пріоритетних завдань податкової служби України. На жаль окремі працедавці свідомо ігнорують закони та практикують виплату найманим працівникам заробітної плати «у конвертах». Заробітна плата, яка виплачується у «конвертах» — це тимчасове благо, яке має негативні наслідки для самого працівника.

Це, перш за все, ризик залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії та здійсненні перерахунків пенсій у подальшому. Людина, яка працює неофіційно, при отриманні травми не може розраховувати на виплату їй лікарняних та інших обов’язкових виплат. Тому, самі громадяни мають стати на захист своїх прав, вимагаючи офіційного оформлення трудових відносин

Працівниками ДПІ у м. Лисичанську приділяється особлива увага виявленню схем та механізмів невиплати заробітної плати, погашенню заборгованості та перерахуванню податку на доходи фізичних осіб у бюджет, оформленню найманих працівників відповідно до чинного законодавства. Так, с початку року податківцями було легалізовано 457 найманих осіб, нараховані та надійшли до бюджету 98,2 тис.грн.

«Працедавець який ухиляється від сплати податків, безсоромно обкрадає бюджет держави, позбавляючи людей похилого віку пенсій, хворих — лікарняних, а безробітних — грошової допомоги», — підкреслила Ірина Філімонова.

Сектор взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю ДПІ у м. Лисичанську ДПС у Луганській області