Удосконалюється та спрощується порядок надання житлових субсидій

Про порядок призначення та надання населенню житлових субсидій йшлося на сьогоднішньому брифінгу для засобів масової інформації в облдержадміністрації за участю директора Департаменту соціального захисту населення Елеонори Поліщук.

Вона підкреслила, що аналіз першого етапу введення нової системи надання житлових субсидій громадянам вказав на існування недоліків. Тому з метою удосконалення та подальшого спрощення порядку призначення житлових субсидій Кабміном були внесені зміни. Скасовується необхідність внесення даних про суму доходу до декларації про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії, достатньо вказати вид доходу (пенсія, зарплата, стипендія тощо) та назву організації або установи, від якої отримано.

З 1 вересня робітники ЛЕО будуть доставляти своїм клієнтам бланки заяв, декларацій та інструкцій, де буде вказано, як заповнювати документи. ЛЕО обрано для цього тому, що в цій організації наявна повна база адресатів, оскільки електроенергія постачається в кожне домогосподарство.

До органів соціального захисту населення громадяни можуть як самостійно надати документи, так і переслати їх поштою. Тим з них, які не спроможні це зробити, наприклад, одиноким людям похилого віку, оформити субсидії вдома допоможуть соціальні робітники.

Елеонора Поліщук відзначила, що на території Луганської області, контрольованій Україною, налічується 295 тис. домогосподарств. З 1 травня житлові субсидії призначені близько 45 тис. домогосподарствам, з них органами соцзахисту автоматично подовжено надання субсидій для 22 тис., вперше звернулися за субсидіями 23 тис. домогосподарств.

В особливій ситуації знаходяться Попаснянський, Новоайдарський та Станично-Луганський райони у зв’язку з проведенням бойових дій, тому з наданням населенню житлових субсидій там виникають проблеми. Однак, вирішення цього питання знаходиться на контролі обласної влади.

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація