Утеплення будинку зараз - це значна економія в майбутньому

Кредитна програма «Ощадний дім» від Ощадбанку стає дедалі популярнішою. Якщо у червні банк видавав до 150 кредитів щодня, то в липні — вже понад 200. Люди зрозуміли вигідність таких кредитів і активно користуються ними.

«Ощадний дім» — унікальна програма. Можна не лише залучити кредит та утеплити своє помешкання, заощадивши на комунальних платежах, а й отримати суттєву фінансову підтримку держави, а саме 20 та 30 відсотків суми кредиту, залученого на придбання негазових котлів та енергоефективного обладнання та/або матеріалів, для фізичних осіб та 40 відсотків кредиту, залученого на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів, для ОСББ. До речі, відшкодування за кредитами вже отримали 2578 осіб. Сума компенсації загалом перевищує 8,7 млн грн.

Для фізичних осіб кредит надається на строк до 36 місяців, для ОСББ — до 60 місяців. Ставка — 25 % річних, обов’язковий внесок — 10 % від вартості товару. Мінімальна сума кредиту для фізичних осіб — 1000 грн, максимальна — 50000 грн. Сума кредиту для ОСББ становитиме не більше 90 % вартості проекту, але не більше 30 тис. грн на 1 квартиру в будинку.

Наприклад, якщо фізична особа бажає придбати енергозберігаючий товар на 30 тис. грн, то вона може отримати кредит в Ощадбанку на суму 27 тис. грн. При цьому держава бере на себе 8,1 тис. грн. відшкодування.

Держава компенсує лише придбання матеріалів та обладнання. З їх переліком можна ознайомитися на сайті банку. Робота до цього переліку не входить, проте вона може бути виконана за рахунок кредитних коштів.

Як стверджують експерти, тільки зовнішнє утеплення фасаду будівлі дає економію тепла мінімум 30 %, а заміна вікон допоможе підвищити температуру в квартирі на 4-5 градусів. Встановлення лічильників води, електрики, газу та опалення зумовить зниження суми в квитанціях на 30-50 %. Тож, вочевидь, утеплення будинку зараз — це значна економія в майбутньому.

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація