Вибори на Донбасі мають відбутися виключно за українським законодавством - Президент України та Генеральний секретар НАТО

Президент України Петро Порошенко та Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг наголошують, що будь-які вибори на окремих територіях Донбасу, проведені не за українським законодавством, не будуть визнані світом та будуть нести загрозу мирному врегулюванню ситуації.

Відповідаючи на питання журналістів під час спільної участі у церемонії відкриття навчань «Україна—НАТО» у Львівській області, Президент наголосив на тому, що реакція на вибори, які у так званих «ДНР» та «ЛРН» мають намір провести 18 жовтня та 1 листопада, буде така сама, як на «фейкові» вибори, такі, що абсолютно не відповідають міжнародному праву та українському законодавству. Ці вибори не матимуть жодних юридичних наслідків і не будуть визнані ніким у світі, наголосив Петро Порошенко.

«Вони не є виборами, вони не є вільними, вони не відповідатимуть стандартам ОБСЄ, і це напряму і жорстко протирічить Мінським домовленостям», — наголосив Президент України.

За словами Петра Порошенка, «так само, як вибори 2 листопада минулого року суттєво зруйнували всі напрацювання, які були на той час зроблені за Мінським протоколом та Мінським меморандумом від 5 та 19 вересня 2014 року, ці надзвичайно безвідповідальні рішення створюють серйозну загрозу Мінському процесу».

«Вибори мають відбутися за українським законодавством», — наголосив Президент. Глава держави зазначив, що Україна готова обговорювати особливості організації та проведення виборів на окремих територіях Донбасу.

Президент назвав головною особливістю той факт, що величезна частина, мільйон людей, які живуть на Донбасі, є тимчасово переміщеними особами та позбавлені можливості здійснити своє волевиявлення. «Це означає, що результат виборів може бути викривлений. Ми готові до дискусії, але ці особливості мають чітко передбачати відповідність вимогам БДІПЛу ОБСЄ», — заявив Петро Порошенко.

Президент відзначив, що вибори у Донецьку та Луганську мають бути дуже добре підготовленими, з урахуванням всіх попередніх умов — щодо забезпечення діяльності українських ЗМІ, партій, виборчих комісій, а також щодо того, щоб прибрати озброєних людей з вулиць, адже під дулами кулеметів вибори не робляться. «Має бути зроблено усе, щоб внаслідок цих виборів у нас не було російських військ на нашій території, був перекритий кордон і був відновлений український суверенітет над українським Донбасом», — заявив Президент.

У свою чергу, Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що дії Росії у Криму та на Донбасі є не лише порушенням територіальної цілісності та суверенітету, але підривом світового порядку. «Це виклик усім, хто хоче мати стабільний і мирний розвиток Європи. Тому ми так категорично та активно підтримуємо Україну і наголошуємо на необхідності поважати та виконувати Мінські домовленості», — заявив він.

Генсек НАТО наголосив, що будь-яке волевиявлення в східній Україні має відбуватися у відповідності до українського законодавства. В іншому випадку, за його словами, «вибори будуть вважатися фейковими і не будуть визнані жодною країною-членом Альянсу». «Найважливіше, щоб ці вибори базувалися на українському законодавстві. Це важлива частина імплементації Мінських угод, які є найкращим шляхом мирного врегулювання конфлікту в Україні», — зазначив Єнс Столтенберг.

Луганська обласна військово-цивільна адміністрація