Новини культури

9 жовтня у бібліотеці-філії №10 для членів клубу «Джерельце» був проведений літературний ранок за творами Анатолія Качана «Не тільки світу, що в телевікні». У ході заходу присутні дізналися про життєвий та творчий шлях автора, приймали участь у конкурсах  та інсценуванні віршів, відвідали книжкову виставку творів поета. У цей же день у літературно-музичній вітальні ПК ім. В.І. Леніна відбулася зустріч з міським художником Олександром Сосюрою, присвячена Дню художника. Присутні познайомились з автобіографією художника та відвідали виставку його творів на тему «Вірші на холсті».

10 жовтня бібліотекарі філії № 3 для учнів школи № 30 провели історичну годину «Пам’ять героїв Крут», де познайомили присутніх з історією подвигу студентів, гімназистів та військових курсантів, які полягли за волю України у січні 1918 року під Крутами. А бібліотекарі філії № 7 разом з учнями школи № 25 відправились у заочну подорож «Мандруємо по Італії» за темами - Чому Європа називається Європою,  Країна великих зодчих Ватикан – держава в державі, Перлина Італії – Венеція, Страви із Італії. А також відвідали виставку «Країна майстрів та великих зодчих».
11 жовтня бібліотекарями філії № 4 було проведено інформаційну хвилину «Реабілітовані історією» для учнів середнього та старшого шкільного віку, присвячену пам’яті жертв політичних репресій 1937- 1938 років. В ході зустрічі присутні пригадали про події тих років та політичні репресії радянської доби в Луганській області. У цей же день у концертному залі Лисичанської ДМШ № 2 відбувся урочистий захід «Свято першокласників». У концертній програмі приймали участь дитячі творчі колективи школи, дуети, солісти-виконавці та ансамбль викладачів.
З 11 по 15 жовтня у закладах культури міста проведена низка заходів, присвячених Покрові та Дню українського козацтва. Так, в бібліотеках Лисичанська відбулись: свято–вечір «Покрова – День українського козацтва», виховна година «Козацькому роду нема переводу», українознавчий часопис «Були такі богатирі – козаки-запорожці», метою яких було познайомити присутніх з періодом козацтва, умовами життя та рисами характеру видатними козаків. Ще були проведені гра-подорож «Засвистали козаченьки», історична подорож «Тої слави козацької повік не забудемо», свято-гра та гра-змагання «Козацька слава в серцях у нас», де учні шкіл приймали участь у вікторинах, забавах та у складанні прислів’їв про козаків, найактивніші були нагороджені невеличкими призами.
13 жовтня у сквері ПК ім. В.І. Леніна пройшла розважальна ігрова програма для учнів школи № 2 - «Веселі козачата», в яку увійшли конкурс малюнків на асфальті на тему «Козаки», конкурс віршів, рухливі ігри та спортивні естафети.
14 жовтня в приміщенні міського краєзнавчого музею для учнів школи № 8 була проведена тематична година на тему: «Шляхами козацької слави». Ведуча заходу познайомила присутніх з умовами життя та служби козаків, розповіла про першого гетьмана - князя Дмитра (Байду) Вишневецького. Присутні розглянули репродукцію картини І. Рєпіна «Запорізькі козаки пишуть лист турецькому султану» та розгадали кросворд з козацької тематики. У цей же день на площі біля братської могили радянським воїнам «Вічний вогонь» та біля будівлі Центру позашкільної роботи зі школярами та молоддю відбулося міське свято. В програмі свята пройшла посвята в козаки учнів шкіл, концерт народного духового оркестру ім. Ф. Титаренко, виступи народного вокального чоловічого ансамблю «Обрій» та учасників дитячої самодіяльності, виступ ансамблю юних козачат з села Кудряшівка. В сквері пройшла виставка малюнків учнів Лисичанської дитячої художньої школи - «Козацькому роду нема переводу», проведені спортивні змагання та показові виступи. На святі були присутні представники міських козацьких громадських організацій, адміністрація міста, гості та мешканці Лисичанська. А для студентів ВПУ № 94 цього ж дня,керівником літературно-музичної вітальні ПК ім. В.М. Сосюри було проведено усний журнал «Конвенція ООН про права дитини».